bouwbericht

GroenLeven ontwikkelt drijvende zonneparken

bouwbreed 627

GroenLeven ontwikkelt drijvende zonneparken
Zonnepark XXl bij het TT circuit in Assen

GroenLeven heeft vergaande plannen een drijvend zonnepark te realiseren op de noordelijke zandwinplas aan de Balderhaarweg in Kloosterhaar. Het zonnepark wordt maximaal 13 hectare groot en levert ongeveer 19 megawatt. “Dit project past heel goed bij de ambitie van GroenLeven om zoveel mogelijk locaties in Nederland van een dubbelfunctie te voorzien”, zegt Maarten de Groot van GroenLeven. “De ruimte in Nederland is schaars, dit is een uitstekende manier om effectief met de ruimte om te gaan.”

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Aanleggen / bouwen drijvend zonnepark op zandwinplas aan de Balderhaarweg / Verlengde Broekdijk. Het zonnepark wordt maximaal 13 ha groot en moet voorzien in 19mW (goed voor 5.400 huishoudens). Gemeente is in principe akkoord met de plannen.

KLOOSTERHAAR | Initiatief | € 10.000.000 - € 50.000.000

Een zonnepark met 19 megwatt, dat is genoeg elektriciteit voor maar liefst 5400 huishoudens. Kloosterhaar ligt in de gemeente Hardenberg (Overijssel). Kalkzandsteenfabriek Anker heeft jarenlang zand gewonnen op deze locatie. Het is de bedoeling dat het zonnepark voor juli 2020 in gebruik kan worden genomen, vervolgt De Groot. “Het plan is positief ontvangen door het college van burgemeester en wethouders en het plaatselijk belang.”

GroenLeven is in 2012 opgericht door twee vrienden die de ambitie hebben de wereld duurzamer te maken. Het bedrijf, gehuisvest in Heerenveen, is anno 2019 marktleider op het gebied van het ontwikkelen van grootschalige zonnedaken, zonneparken en andere zonne-energieoplossingen.  Daarmee wil het bedrijf een essentiële bijdrage leveren aan de energietransitie en een schonere wereld.

GroenLeven is momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een drijvend zonnepark dat twee keer zo groot wordt als Kloosterhaar: op de Zuidplas van Kremer Zand en Grind in Sellingerbeetse (gemeente Westerwolde, Groningen). Dit zonnepark heeft straks een vermogen van 48 megawatt, dat gelijk staat aan stroom voor circa 13.000 huishoudens. Als winlocatie van zand is de Zuidplas niet meer in bedrijf. Een ideale locatie voor een drijvend zonnepark, aldus De Groot. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen ontstaat een duurzame combinatie die aansluit bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus ook water. Het is de bedoeling dat dit zonnepark eveneens in de zomer van 2020 wordt opgeleverd.

Een ander, inmiddels gerealiseerd, project van GroenLeven dat in het oog springt, is Zonnepark XXl bij het TT circuit in Assen. “Ook hier staat de dubbelfunctie centraal”, vertelt De Groot. Het bestaande parkeerterrein van circa 8 hectare is vergroend en heeft zijn functionaliteit als parkeerplaats voor motoren behouden. Het met zonnepanelen overdekte parkeerterrein biedt onderdak aan liefst 14.000 (!) motoren. Het gaat in totaal om 21.000 zonnepanelen (5.6 megawatt).

GroenLeven opent deze week Zonnepark Emmen Oranjepoort. Dit zonnepark ligt tussen twee industrieterreinen en bestaat uit 88.000 zonnepanelen die zo’n 30 megawatt opwekken. Oranjepoort is een van de grootste zonneparken in Nederland. Ook bij dit project zijn lokale partijen betrokken, aldus De Groot. “Lokaal centraal, daar streven we naar. Wij zijn de ontwikkelende partij, maar proberen altijd bedrijven uit de regio bij projecten te betrekken. Dat is in Emmen ook gelukt.  Bedrijven uit Emmen en omgeving leverden de materialen, verzorgden de grondwerkzaamheden, plaatsen het hekwerk en waren verantwoordelijk voor de totale bekabeling en de aansluiting.”

 


Plaats: Kloosterhaar
Opdrachtgever: GroenLeven
Ramingsgroep:  tussen 10 en 50 miljoen euro
Nummer: 526035


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel