bouwbericht

Leiden bouwt aan parkeergarage Garenmarkt

bouwbreed 1433

Leiden bouwt aan parkeergarage Garenmarkt

In het centrum van Leiden wordt nu volop gebouwd aan de parkeergarage onder de Garenmarkt. De garage biedt plek aan 425 auto’s en telt vijf lagen. De gemeente Leiden is opdrachtgever van het project dat is ontworpen door architectenbureau VVKH Architecten uit Leiden. De bouw wordt uitgevoerd door Combinatie Parkeergarages Leiden. Deze combinatie bestaat uit de gemeente Leiden, BESIX en Dura Vermeer. Het gaat om een Design, Build & Maintain-contract: de bouwcombinatie verzorgt het ontwerp, bouwt de garage en onderhoudt de garage voor een periode van vijftien jaar.

Winkels en parkeren

Bouwen ondergrondse parkeergarage 'Garenmarktgarage' met 425 plaatsen aan de Garenmarkt. Werk omvat o.a. ontwerpen / bouwen / onderhouden ondergrondse parkeergarage. Betreft voormalige Europese aanbesteding met refnr. 19760. Procedure: niet-openbaar. Pre-Design, Design, Build & Maintain. Dura Vermeer vormt combinatie met Besix. Oostvliet heeft Barbarabrug gesloopt. Installaties worden vanaf 2019 aangelegd.

LEIDEN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Bouwen in de binnenstad vraagt extra aandacht voor de omgeving, aldus de gemeente. De bouwcombinatie heeft als uitgangspunt dat schade aan de omgeving wordt voorkomen en dat hinder tot een minimum wordt beperkt. Voor de bouw van dit project worden zoveel mogelijk hinder verminderende technieken toegepast. Denk aan het geluids- en trilarm plaatsen van damwanden, het boren van ankers en het aanbrengen van betonnen diepwandpanelen.

Ruim voor de start van de bouw is de staat van verschillende panden in de directe omgeving van de nieuwe garage opgenomen door een bouwkundig bureau. Het entreepaviljoen, de inrit en de vluchtopgang zijn volgens de gemeente ‘beperkt gehouden in maat’. De Garenmarkt is een van de weinige open pleinruimten in Leiden, daarom is het van belang dat het plein ‘vrij indeelbaar’ blijft voor evenementen. De garage heeft veel daglicht tot diep onder de grond, open en heldere parkeervloeren, geavanceerde en doorlopende lichtlijnen en heeft een kleurrijke afwerking.

Om transportbewegingen in de binnenstad te vermijden, wordt overbodige grond uit de bouwput naar een andere locatie in de stad ‘verpompt’. Vanaf deze locatie wordt het grond weer naar een gronddepot getransporteerd. De bouwput van de garage heeft een diepte van 16 meter. Het is de bedoeling dat de garage begin 2020 in gebruik kan worden genomen.
In april 2017 is al een parkeergarage in het centrum van Leiden gerealiseerd: Lammermarkt. Deze ondergrondse garage – 22 meter diep – is iets groter en biedt plek aan 525 auto’s. ‘Lammermarkt’ is de diepste parkeergarage van Nederland.


Plaats: Leiden
Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Ramingsgroep: 20 miljoen euro
Nummer: 149834


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel