bouwbericht

Hardenberg bouwt aan nieuw ziekenhuis: compact en duurzaam

bouwbreed Premium 2013

Hardenberg bouwt aan nieuw ziekenhuis: compact en duurzaam

In Hardenberg is onlangs begonnen met de bouw van Medisch Centrum Vechtdal. De nieuwbouw aan de Jan Weitkamplaan gaat het huidige Röpcke-Zweers Ziekenhuis vervangen. Dit ziekenhuis is gebouwd in 1969 en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het aantal bedden neemt af: van 176 naar 130. Het nieuwe medisch centrum is 30% kleiner in oppervlakte dan het huidige ziekenhuis. Saxenburgh heeft er voor gekozen om compact en duurzaam te bouwen. Compact betekent volgens Saxenburgh minder vierkante meter, minder bedden en meer patiëntenzorg. Het ziekenhuis kan met de nieuwbouw volledig medisch specialistische zorg blijven bieden, inclusief intensive care en Spoed Eisende Hulp.

Saxenburgh Groep, waar het ziekenhuis onder valt, is de opdrachtgever van de bouw. Volker Wessels, Dura Vermeer, ingenieursburo Linssen, Goossen Te Pas Bouw en Architectenbureau IAA zijn de belangrijkste bouwpartners. Ziekenhuismedewerkers, de architect en de bouwers hebben samen de tekeningen uitgewerkt.

Het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd rondom een atrium en een binnentuin. In het medisch centrum komt een groot aantal standaard ruimten; deze ruimte worden gebouwd volgens het zogenaamde harmonica-model. Dit houdt in dat het ziekenhuis, afhankelijk van de ruimte die nodig is, ruimten kunnen samenvoegen of voor andere functies inzetten. De poliklinieken, die in 2002 zijn gebouwd, blijven behouden.

Het nieuwe ziekenhuis is belangrijk voor de streekfunctie van Hardenberg, aldus burgemeester Peter Snijders. ,,Circa 110.000 inwoners uit het Vechtdal kunnen vanaf 2020 gebruik maken van deze voorziening.’’ Medisch Centrum Vechtdal ligt pal naast het station. Aan de overkant ligt het nieuwe gezondheidspark.

Volgens Refik Kaplan van de Saxenburgh Groep zullen patiënten straks meer comfort ervaren en korter in het ziekenhuis zijn dan nu. Via het principe van ‘one stop shopping’ krijgen patiënten in één dagdeel alle onderzoeken en, zo mogelijk, ook meteen de uitslag. Patiënten beschikken straks bovendien over meer privacy in een één- of driepersoonskamer. Het gebouw krijgt hoge isolatiewaarden. Alles installaties in het gebouw zijn gericht op energiebesparing en hergebruik van energie.

Het huidige ziekenhuis blijft gewoon open; de nieuwbouw heeft plaats op de voormalige parkeerplaats. In december is begonnen met de aanleg van een tijdelijke parkeervoorziening voor patiënten en bezoekers. Als alles volgens planning verloopt, kan het Medisch Centrum Vechtdal begin 2020 in gebruik worden genomen.


Plaats: Hardenberg
Opdrachtgever: Saxenburgh Groep
Ramingsgroep: 55 miljoen euro
Nummer: 1429


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel