bouwbericht

Brouwersnös: nieuwe brouwerij op historische plek Groenlo

bouwbreed 101

Nog een maand of acht, dan wordt er eindelijk weer bier gebrouwen in Groenlo. In dit Achterhoekse stadje, waar ruim 400 jaar geleden het wereldberoemde biermerk Grolsch het eerste levenslicht zag, komt een nieuwe brouwerij: Brouwersnös.

De brouwerij komt ook nog eens op een bijzondere plek: bij Villa Adriana, de voormalige directeurswoning van de familie De Groen, tot voor kort de eigenaar van de Grolschbrouwerij. Villa Adriana zélf wordt ingericht als proeflokaal. Ook komt hier de ontvangstruimte. Deze villa, gebouwd in 1908, stond altijd naast de Grolschfabriek. Grolsch verhuisde in 2004 echter naar Boekelo, in de gemeente Enschede. De fabriek in Groenlo is vervolgens gesloopt.

Speciaalbierbrouwerij

Initiatiefnemers van Brouwersnös zijn drie heren met een Grolsch-achtergrond: de neven Frans en Andries de Groen (inderdaad, familie van) en Jos Oostendorp, oud-werknemer van Grolsch. Het merk Brouwersnös heeft echter niks met Grolsch te maken, benadrukt Herman van der Heijden van De Witte – Van der Heijden Architecten uit Groenlo. Brouwersnös wordt volgens hem een zelfstandige, ambachtelijke speciaalbierbrouwerij. ,,Maar dan wel op een plek die voor de familie De Groen een hele speciale betekenis heeft.’’

Kronkelpaadje

Architect Van der Heijden heeft de brouwerij ontworpen. Deze brouwerij verrijst vlak achter Villa Adriana. Beide gebouwen worden met een kronkelpaadje aan elkaar verbonden. Het uiterlijk van de nieuwe brouwerij laat zich volgens Van der Heijden het best omschrijven als een houten sculptuur. ,,De constructie is van staal, maar de gevels bestaan uit houten planken. De houten bekleding zal op den duur gaan vergrijzen, waardoor het lijkt dat het gebouw min of meer wordt opgenomen in de groene omgeving.’’

Glazen wanden

Het is de bedoeling dat in de brouwerij rondleidingen gegeven kunnen worden, zodat bezoekers het brouwproces met eigen ogen kunnen aanschouwen. Daarom wordt er binnen veel gebruik gemaakt van glazen wanden. Villa Adriana, een gemeentelijk monument, heeft de afgelopen jaren leeg gestaan, maar verkeert volgens de architect in goede staat. ,,Aan de buitenkant hoeft niks gedaan te worden: alleen de binnenkant wordt aangepakt. Het interieur heeft nu nog een moderne, strakke uitstraling, maar krijgt straks weer een eigen uitstraling die past bij een ambachtelijke brouwerij.’’

De ruimte rondom de villa en de brouwerij wordt grotendeels ingericht als park dat voor iedereen toegankelijk is. Ook komt er een aanlegsteiger voor rondvaartboten: Brouwersnös ligt aan de stadsgracht van Groenlo.

Van der Heijden verwacht dat in juni of juli kan worden gestart met de bouw, zodat de eerste speciaalbiertjes van Brouwersnös in januari 2018 gebrouwen gaan worden.


Plaats: Groenlo
Opdrachtgever: Brouwersnös
Ramingsgroep: 3 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels