bouwbericht

RUG Campus Fryslân: ’s lands eerste monumentale all-electric onderwijsgebouw

bouwbreed Premium 805

RUG Campus Fryslân: ’s lands eerste monumentale all-electric onderwijsgebouw

In opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Bolsward binnenkort met de grootschalige verbouwing van het voormalig Beursgebouw aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Dit pand uit 1880 wordt het nieuwe faculteitsgebouw voor Campus Fryslân, als onderdeel van de RUG.

Onderwijs

Verbouwing De Beurs te Leeuwarden. EB-opdracht. Werk omvat o.a. herontwikkelen vml. beursgebouw tot faculteitsgebouw voor de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslan aan de Wirdumerdijk 34. Duurzaam project vanwege 362 zonnepanelen op het dak. Visser Konstruktie is onderaannemer staal.

LEEUWARDEN | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het monumentale gebouw – dat afgelopen decennia is gebruikt als centrale bibliotheek – biedt straks plek aan zo’n duizend studenten en medewerkers van Campus Fryslân. Uitgangspunt van de transformatie: het aanzicht blijft 100% klassiek, de binnenzijde wordt 100% modern. Ontwikkelaar Tjebbe de Jong van Dijkstra Draisma is verheugd met dit project in het hart van Leeuwarden en ziet het als een mooie uitdaging om zo’n monumentaal pand te revitaliseren tot een universiteitsgebouw. Kees de Haan van J.O.N.G. architecten uit Lemmer is verantwoordelijk voor het ontwerp van de aanpassingen.

In het te transformeren pand wordt straks geen gas meer gebruikt. ‘Alles wordt elektrisch, ook de verwarming’, aldus de RUG. Het gebouw – dat opnieuw wordt geïsoleerd – wordt volgens de RUG het eerste, monumentale all-electric onderwijsgebouw van Nederland. Op het dak komen 362 zonnepanelen. Met deze aanpassingen kan het gebouw worden verduurzaamd van energielabel G naar label C of B.

Het historische karakter van de buitenzijde van het pand wordt versterkt door de ramen op de begane grond weer door te trekken tot aan de grond. Ook de entree gaat terug naar de oorsprong: de middelste (en grootste) van de drie voordeuren wordt hersteld als hoofdingang. Verder verandert aan de buitenzijde weinig.

De grote hal krijgt weer een statige trap naar boven. De stalen constructie die in de jaren tachtig van de vorige eeuw is gerealiseerd om tussenvloeren te maken, verdwijnt. Hierdoor wordt het gebouw ‘opener’, komt er meer daglicht naar binnen en worden de originele ornamenten beter zichtbaar.

In totaal komen in het gebouw twaalf collegeruimten, vier middelgrote zalen, twee grote koppelbare collegezalen, 180 studieplekken, 32 werkplekken voor PhD-studenten en 65 werkplekken voor de medewerkers. Op de begane grond komen stafwerkplekken en onderwijsruimten. Op de eerste verdieping komen de meer publieke functies, zoals het restaurant.


Plaats: Leeuwarden
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Ramingsgroep: 2 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel