bouwbericht

Cruise Port Harlingen krijgt drijvende steiger voor cruiseschepen

bouwbreed 1078

Cruise Port Harlingen krijgt drijvende steiger voor cruiseschepen

De bouw van de drijvende steiger voor (zee)cruiseschepen in Cruise Port Harlingen ligt op schema, laat de gemeente Harlingen weten. In de Nieuwe Willemshaven wordt deze week begonnen met het plaatsen van de palen waar de 180 meter lange steiger aan vast komt te liggen. De onderdelen liggen nu nog opgeslagen bij Nesta Shipping in de Industriehaven. Daar worden alle delen samengesteld tot de uiteindelijke steiger. De steiger bestaat onder meer uit 53 kuub FSC Azobé Hout en 735 ton staal. Begin februari wordt de steiger via het water naar de uiteindelijke ligplaats gevaren, op de kop van Nieuwe Willemshaven.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Aanleggen multifunctionele drijvende steiger aan de Nieuwe Willemskade in de Willemshaven. Gaat om aanlegsteiger die het mogelijk maakt dat grote zeecruiseschepen aan kunnen leggen aan de Nieuwe Willemskade. Bettreft vml. nationale aanbesteding met referentienummer 2015HRU14. Procedure : openbaar.

HARLINGEN | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Heuvelman Ibis heeft eerder dit jaar de opdracht van de gemeente Harlingen gekregen voor de bouw van de steiger, die komt te drijven op twee buizen met een diameter van twee meter. Deze steiger is bedoeld voor zee – riviercruiseschepen, maar ook schepen van de historische bruine vloot gaan hier aanmeren. Het is de bedoeling dat de multifunctionele steiger vanaf maart 2018 gebruikt kan worden.

Vanwege de beperkte diepte en diepgang kunnen zeecruiseschepen in de huidige situatie niet aan- en afmeren in de Nieuwe Willemshaven, aldus een woordvoerster van de gemeente. Die diepte had eventueel gerealiseerd kunnen worden met uitbaggeren, in combinatie met het aanbrengen van bodembescherming. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de damwand en de kade instabiel zouden worden. Daarom is uiteindelijk gekozen voor een brede, drijvende steiger, op iets meer dan tien meter afstand van de vaste kade.

Harlingen heeft jaren geleden al aangekondigd uit te willen groeien tot een haven voor de luxe cruisevaart. De interesse in het aantal cruisevakanties in Noord-Europa is afgelopen decennium met ruim 200 procent gegroeid, heeft de gemeente laten uitzoeken. Harlingen is al heel lang dé aankomst- en vertrekhaven van veerboten naar Terschelling en Vlieland. Het is de verwachting dat vanaf 2018 veertig à zestig cruiseschepen met een maximale lengte van 160 meter jaarlijks in Cruise Port Harlingen zullen aanmeren.


Plaats: Harlingen
Opdrachtgever: Gemeente Harlingen
Ramingsgroep: 3 miljoen euro
Nummer: 492131


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel