bouwbericht

Predikant bouwt aan nieuw klooster in Friese Jorwert

bouwbreed 569

Predikant bouwt aan nieuw klooster in Friese Jorwert

Kerk, kroeg en kloostergebouw: dát is Nijkleaster in een notendop, een nieuw, protestants klooster in de omgeving van het Friese dorp Jorwert. Nijkleaster komt in een boerderij op een kilometer afstand van het dorp, midden in de weilanden tussen Jorwert, Hilaard en Bears.

Wonen

Verbouwen / gedeeltelijk slopen / renoveren monumentale boerderij 'Westerhûs' tot klooster 'Nijkleaster' met ruimte voor 12 permanente bewoningsruimten / 24 gastenkamers aan de It Westerhûs 1. Wegens financiële redenen zal het project gefaseerd uitgevoerd worden. Het bestemmingsplan moet nog gewijzigd worden.

HILAARD | Ontwerp | € 2.000.000 - € 5.000.000

Stifting Nijklaester heeft een principe-overeenstemming tot koop bereikt met de eigenaar van Westerhûs, een monumentale kop-hals-rompboerderij, zegt initiatiefnemer en predikant Hinne Wagenaar van de stichting. Niet alleen de boerderij zelf is een rijksmonument: ook de plek is monumentaal, aldus Wagenaar. Op deze locatie heeft in de dertiende eeuw vermoedelijk een vrouwenklooster gestaan. De boerderij ligt bovendien op een oeroude terp, eveneens aangewezen als archeologisch monument.

Pleisterplaats voor pelgrims

Wagenaar is al jaren bezig met het verwezenlijken van zijn droom: een plek waar mensen samen wonen én samen werken, een plek van stilte, bezinning en verbinding, tevens pleisterplaats voor pelgrims onderweg. ,,In 2005 kwam ik een soortgelijk project in Schotland tegen. Dat heb ik altijd in mijn achterhoofd gehad. Mijn vrouw en ik hebben jarenlang in het buitenland gewoond, onder meer in Afrika en de VS. Daar ben ik verder geïnspireerd geraakt. We wilden op een andere manier met het geloof bezig zijn en kwamen zo op dit idee.’’

Moestuin en kas

Naast de boerderij zelf komen twaalf gastenkamers. Ook komt er een Kleasterhûs voor de twaalf permanente bewoners. De bewoners zullen het werk van Nijkleaster dragen. Deze nieuwbouw komt op de plaats van de huidige ligboxenstal. De boerderij is ‘ontzettend vervallen’ en moet dringend worden gerestaureerd. Het nieuw te bouwen Kleasterhûs wordt volgens de predikant bescheiden van omvang. ,,De boerderij zelf torent boven alles uit en zal het baken blijven.’’ Het klooster krijgt verder een moestuin met kas, ‘een ideale plek om te verwijlen’, aldus Wagenaar.

Hoopvol

Bureau voor Landschapsarchitectuur Noordpeil uit Sneek en architectenbureau Kijlstra-Brouwer uit Beetsterzwaag zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van Nijkleaster. Uitvalsbasis is en blijft de Radboudkerk in Jorwert, de kerk waar Wagenaar al vijf jaar aan verbonden is.

De financiering is nog niet rond, maar de predikant is hoopvol gestemd. Stifting Nijkleaster, dat al zeven jaar bestaat, heeft intussen een flink bedrag gespaard. Verder hoopt de stichting een beroep te kunnen doen op de lokale kerkelijke gemeente, bedrijven, andere kerkelijke gemeenten en particulieren.

Op dit moment loopt de procedure tot wijziging van het bestemmingsplan. De stichting hoopt dat in de zomer van 2019 kan worden gestart met de sloop van de ligboxenstal en sanering van het terrein. Zo moet er behoorlijk veel asbest worden verwijderd. ,,En dan hoop ik dat we in een keer door kunnen met bouwen en restaureren.’’

Als alles volgens plan verloopt, kan Nijkleaster in 2020 worden geopend.

Plaats: Jorwert
Opdrachtgever: Stifting Nijkleaster
Ramingsgroep: Tussen 3.5 en 4 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel