bouwbericht

Door windhoos getroffen Twiskemolen wordt gerestaureerd

bouwbreed 2426

Door windhoos getroffen Twiskemolen wordt gerestaureerd

De in het najaar van 2016 deels verwoeste Twiskemolen op Het Luijendijkje in Landsmeer (Noord-Holland) wordt binnenkort gerestaureerd. De Twiskemolen, gebouwd in 1572, is een monumentale windmolen mét elektrisch gemaal. Het rijksmonument bemaalt de circa 650 hectare grote Twiskepolder.

Wonen

Restaureren Twiskemolen aan Het Luijendijkje. De molen werd op 18 oktober 2016 vernield door een windhoos. De molen moet in oude staat worden hersteld. Van Reeuwijk Bouwmeester heeft een herstelplan opgesteld.

LANDSMEER | Ontwerp | € 125.000 - € 500.000

Het noodlot sloeg op 18 oktober vorig jaar toe, toen de molen werd getroffen door een windhoos. Daarbij is de kap van de molen zwaar beschadigd geraakt, zegt Jaap Tiedema van Van Reeuwijk bouwmeester, een gecertificeerd Monumenten – en Molenadviesbureau uit het Friese Arum. Van Reeuwijk bouwmeester heeft in opdracht van Recreatieschap Twiske-Waterland een herstelplan voor de monumentale molen gemaakt. Het recreatieschap is eigenaar van de molen.

Binnenkruier

De Twiskemolen is een achtkantige, rietgedekte binnenkruier en staat sinds 1975 op zijn huidige plek, op de grens van de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Hij is een van de weinige poldermolens in ons land die nog echt in bedrijf is. Door middel van een vijzel brengt de molen per minuut tussen de 20 en 60 kubieke meter water anderhalve meter omhoog, naar de andere kant van de dijk. Via de Zuidwestplas (de boezem) komt het verplaatste water via het Noordzeekanaal in zee terecht.

Geen standaard renovatiedocument

Vele latten, planken en balken zijn door de windhoos zwaar beschadigd. Het is een zeer oude en cultuurhistorisch belangrijke molen voor Nederland, aldus Tiedema: het is geen standaard renovatiedocument. Om te komen tot een juiste keuze tussen enerzijds vernieuwen en anderzijds herstel, hanteert Van Reeuwijk bouwmeester de zogenaamde restauratieladder, ontwikkeld door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. Tiedema: ,,De restauratie is een omvangrijke en serieuze klus. De gietijzeren bovenas moet opnieuw worden gegoten en de wieken moeten worden vervangen. Deze wieken bestaan uit gelaste stalen roeden, houtwerk voor de zeilen de houten fokken. Ook krijgt de kap nieuw riet.’’

Van Reeuwijk bouwmeester heeft jarenlange ervaring met het opstellen van restauratie- en onderhoudsplannen van molen. Het Friese bedrijf verzorgt het gehele traject van planvorming, vergunningen en het verkrijgen van subsidies en fondsgelden en is bij de restauratie en/of herstel van bijna 600 molens betrokken geweest.


Plaats: Landsmeer
Opdrachtgever: Recreatieschap Twiske-Waterland
Ramingsgroep: 300.000 euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

 

Reageer op dit artikel