bouwbericht

Tapijnkazerne Maastricht verandert in stadspark met ‘leerlandschap’

bouwbreed 2069

Tapijnkazerne Maastricht verandert in stadspark met ‘leerlandschap’

Begin deze week is begonnen met de sloop van de eerste gebouwen van de in onbruik geraakte Tapijnkazerne in Maastricht. Het gaat om de bunker, het voormalige douchegebouw en het voormalige sportgebouw.

Onderwijs

Herontwikkelen Tapijnkazerne aan de Tapijnkazerne. De bestaande gebouwen worden verbouwd / gerestaureerd / gerenoveerd voor onderwijs / onderzoek / kantoren. De openbare ruimte wordt een openbaar park. Provincie en universiteit zijn eigenaar gebouwen. Gemeente is eigenaar openbare ruimte. Architectenbureau J. de Boer is adviseur voor de restauratie. Bosch Slabbers is landschapsarchitect. Het project kent 3 fases. voormalig Europese aanbesteding. Procedure: niet-openbaar. Mertens Bouwbedrijf is de hoofdaannemer van fase 1. Fase 2 zal pas over 1,5 tot 2 jaar in uitvoering gaan.

MAASTRICHT | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

De in 2010 gesloten Tapijnkazerne wordt de komende jaren herontwikkeld top openbaar park, terwijl de gebouwen deels in gebruik worden genomen door de Universiteit Maastricht.

De Tapijnkazerne is sinds 1 oktober 2013 in eigendom van de Universiteit Maastricht (UM), de provincie Limburg en de gemeente Maastricht. De universiteit en provincie zijn samen eigenaar van de gebouwen, de gemeente is eigenaar van de onbebouwde ruimte. Het gaat om een terrein met een oppervlakte van iets meer dan zes hectare. De kazerne ligt aan de rand van het centrum van Maastricht en is in 1919 in gebruik genomen.

Openbaar park met dierenweide

De niet-monumentale gebouwen gaan tegen de vlakte, de monumenten worden gerenoveerd en herbestemd. Ook is er ruimte voor nieuwbouw, deels ondergronds. Het gebied verandert in een openbaar park, inclusief opgeknapte dierenweide, Tapijntuin en fiets- en wandelpaden. De gebouwen die niet gesloopt gaan worden, zijn bedoeld voor onderwijs en onderzoek. Leren wordt het bindende thema, aldus een gemeentewoordvoerster. De universiteit heeft inmiddels al drie gebouwen in dit gebied in gebruik genomen voor onderwijs en onderzoek, startende bedrijfjes en studieplekken (als uitbreiding van de Universiteitsbibliotheek). In de voormalige kazernekantine is tijdelijk een brasserie gehuisvest.

Integraal ontwerpteam

Voor de herontwikkeling is een integraal ontwerpteam aan de slag gegaan. Naast LIAG architecten bestaat dit team onder meer uit een landschapsarchitect, een restauratiearchitect en een stedenbouwkundige. ‘Door de herontwikkeling worden het hart en de longen van Maastricht letterlijk een stukje groter’, aldus LIAG architecten. ‘Het wordt een open, duurzaam en groen leerlandschap voor alle Maastrichtenaren, studenten en burgers van alle leeftijden’.

Aan het einde van dit jaar wordt gestart met de bouw. Als alles volgens planning verloopt, is het gebied in 2020 helemaal af.


Plaats: Maastricht Opdrachtgever:
Gemeente Maastricht, provincie Limburg en Universiteit Maastricht
Ramingsgroep: Nog niet bekend


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel