bouwbericht

Zoutproducent Nedmag gaat uitbreiden en renoveren

bouwbreed 354

Zoutproducent Nedmag gaat uitbreiden en renoveren

De Nederlandse magnesiumzoutproducent Nedmag gaat de bestaande zoutwinlocatie in Borgercompagnie uitbreiden en renoveren. Vanaf deze locatie worden twee nieuwe bronnen gerealiseerd, laat Nedmag weten. Nedmag is sinds het begin van de jaren zeventig actief in het noorden van het land met de winning van magnesiumchloride.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Uitbreiden zoutwinningslocatie Nedmag aan de Borgercompagnie 156a. Uitbreiding omvat o.a. realiseren 2 nieuwe bronnen / loods voor 2 pompen / aanleggen leidingen en wellheads. Verwachte start eind 2017. Verwachte oplevering derde kwartaal 2018.

BORGERCOMPAGNIE | Initiatief | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het bedrijf beschikt over twee zoutwinlocaties, beiden in de nabijheid van Veendam: Borgercompagnie en, sinds de jaren tachtig, Tripscompagnie. Deze worden respectievelijk Well Head Center I en Well Head Center II genoemd.

De producten van Nedmag worden voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt: voor de productie van vuurvaste stenen, de papier- en pulpindustrie, boorspoelingsproducten voor de olie- en gasindustrie en de bestrijding van gladheid. Ook wordt in toenemende mate geleverd aan de cosmetische en medische industrie, aldus Marie-Lou Gregoire van Nedmag.

Wellheads

Het zout wordt gewonnen door water te pompen in de ondergrondse zoutlagen, op een diepte tussen de 1500 en 2000 meter. Door dit water lost het zout op. Dit zout heeft zich hier in miljoenen jaren gevormd. Het ondergrondse deel van de bronnen wordt met de aan- en afvoerleidingen voor water en pekel verbonden via zogenaamde wellheads. Het opgeloste zout wordt vervolgens naar boven gepompt en in tanks opgeslagen. Naast de realisatie van twee nieuwe bronnen in Borgercompagnie komen er ook twee nieuwe pompen en wellheads.

Het bestaande gebouw op het terrein wordt gesloopt, om plaats te maken voor een nieuwe. Rondom de locatie komen verder een nieuw hek en beveiligingscamera’s. De opslagtank krijgt een schilderbeurt. Ook worden een paar installaties die geen functie meer hebben, verwijderd.

Groot materieel

Nedmag heeft een omgevingsvergunning aangevraagd. De zoutproducent verwacht eind 2017 te kunnen beginnen met de werkzaamheden in Borgercompagnie. De aanleg van de nieuwe zoutbronnen gaat volgens Gregoire met groot materieel gepaard. “Daarbij wordt gebruik gemaakt van grote kranen die er uit zien als grote opstaande stalen kerstbomen van drie à vier meter hoog.’’

Nedmag, dat jaarlijks 280.000 ton magnesiumzout wint, is onlangs ook een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor de bouw van een derde zoutwinlocatie: Well Head Center III.


Plaats: Borgercompagnie
Opdrachtgever: Nedmag


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel