bouwbericht

EM2: een nieuw pop- en cultuurpodium voor de avontuurlijke Groninger

bouwbreed Premium 722

EM2: een nieuw pop- en cultuurpodium voor de avontuurlijke Groninger

Een stadsoase van jewelste, zo noemt Chris Garrit het Suikerunieterrein in Groningen. Samen met compagnon Alieke Rademaker is hij initiatiefnemer van EM2, een nieuw pop- en cultuurpodium voor de avontuurlijke stadjer, zoals inwoners van de stad Groningen worden genoemd.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen evenementenzaal EM2 met een capaciteit van 1200 bezoekers op het Suikerunieterrein aan de Energieweg. Duurzaam project vanwege buitenwand van stro. Zaal blijft in eerste instantie tot 2030 staan.

GRONINGEN | Opgeleverd | € 500.000 - € 1.000.000

Een klein deel van de financiering – 60.000 euro- is via crowdfunding binnengehaald. Deze maand is begonnen met de bouw van EM2 op terrein waar Suikerunie tot 2011 was gehuisvest. Het nieuwe gebouw, dat wordt gerealiseerd volgens het cradle-to-cradle principe, krijgt de looks van een Amerikaanse ‘Red Barn’.

Demontabel gebouw

Garrit en Rademaker mogen het terrein tot 2030 huren van de gemeente, daarom is gekozen voor een demontabel gebouw. Garrit: “De gemeente heeft aangegeven dat deze locatie mogelijk geschikt wordt gemaakt voor woningbouw. Mocht EM2 een doorslaand succes worden, dan bestaat er een kans dat we mogen blijven. EM2 wordt in elk geval zo gebouwd, dat we het makkelijk af kunnen breken, om het een paar weilanden verderop weer in elkaar te kunnen zetten.’’

100 decibel

De constructie van EM2, dat plek moet bieden aan circa 800 personen, is van staal. De muren bestaan uit stalen panelen met gaatjes, steenwol en sandwichpanelen; de gevel bestaat uit stro. Garrit: ,,De muren worden zo’n tachtig centimeter dik. Dat moet ook wel, want we willen de mogelijkheid hebben om de hele nacht door 100 decibel te kunnen produceren, zonder dat de buurt er last van heeft.’’ Naast concerten wordt EM2 ook geschikt gemaakt voor (bedrijfs)feesten, vergaderingen, exposities, lezingen en andere evenementen.

Lijnzaadolie

De zes meter hoge voor- en achtergevel bestaat uit planken, afkomstig van gekapte bomen uit Grolloo. Garrit heeft de bomen gekocht van Staatsbosbeheer. Om het pand de uitstraling van een Amerikaanse, rode schuur te geven, moet er geschilderd worden. Garrit: “Zouden we de planken op een traditionele manier schilderen, dan zouden we 9000 euro kwijt zijn. Thuis heb ik uitgezocht hoe dat anders kan. Ik ben een fan van lijnzaadolie, dus dat heb ik gebruikt als basis. Rembrandt schilderde er ook mee. Vervolgens ben ik gaan experimenteren met lijnzaadolie, ijzeroxide en bloem, tot ik de juiste verhouding had gevonden. We leggen de planken in een speciaal voor dit project gemaakt dompelbad. Het resultaat is verbluffend, al zeg ik het zelf. En het is stukken goedkoper dan gewone verf.’’

Champagnemoment

De basis voor EM2 is jaren geleden overigens al gelegd, toen Garrit en Rademaker een poppodium hadden gerealiseerd in een voormalige graansilo van EMG Faktors aan het Eemskanaal, aan de andere kant van de stad. Ze moesten er anderhalf jaar geleden uit, omdat een projectontwikkelaar het terrein had gekocht.

Garrit verwacht dat over drie weken het hoogste punt van EM2 wordt bereikt. “Een champagnemoment’’, zegt hij. De ruwbouw is begin augustus klaar, vervolgens kan EM2 worden afgebouwd. De opening staat begin oktober gepland.


Plaats: Groningen
Opdrachtgever: VOF EM2


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel