bouwbericht

Inwoners Wieringerwaard krijgen eigen dorpshuis mét kolfbaan

bouwbreed 247

Inwoners Wieringerwaard krijgen eigen dorpshuis mét kolfbaan

Na een voorbereidingstijd van circa vijf jaar is het bijna zover: een dorpshuis voor de inwoners van Wieringerwaard, een dorpje in de gemeente Hollandse Kroon (Noord-Holland).

Cultuur en religie

Renoveren / herontwikkelen voormalige basisschool De Tweewegen tot dorpshuis 'De Oude School' aan de Noord Zijperweg 23. Installateurs bekend bij opdrachtgever.

WIERINGERWAARD | Opgeleverd | € 125.000 - € 500.000

Het dorpshuis komt in het voormalige schoolgebouw van openbare basisschool De Tweewegen aan de Noord Zijperweg.

De Tweewegen verhuisde vier jaar geleden naar een nieuw onderkomen en is onderdeel geworden van een brede school, even verderop. De naam voor het nieuwe dorpshuis is ook al bekend: De Oude School. Mede door het verdwijnen van de middenstand hebben veel inwoners van Wieringerwaard behoefte aan een vaste ontmoetingsplek.

Verenigingsleven

In opdracht van de stichting Beheer Dorpshuis Wieringerwaard is bouwbedrijf A. Tuin uit Den Helder – samen met enkele onderaannemers – onlangs begonnen met de verbouwing van het voormalige schoolgebouw uit de jaren dertig. ,,Hiermee zetten we een mooie stap voor de toekomst van Wieringerwaard en haar verenigingsleven’’, zegt voorzitter Rinus van Dompselaar van de stichting. Verschillende verenigingen gaan straks gebruik maken van De Oude School, zoals een toneelvereniging en een muziekvereniging. Het nieuwe dorpshuis biedt ook plek aan twee zangkoren, een ouderensoos, een crea-club en huiswerkbegeleiding.

Ontmoetingsruimte

Twee oude schoollokalen worden samengevoegd, zodat een grote ontmoetingsruimte (mét vloerverwarming) wordt gerealiseerd. Ook komt er een kolfbaan. Kolven is een eeuwenoude sport waar de bal met een zogenaamde kliek (slaghout) tegen een paal wordt geslagen. Het dorpshuis krijgt bovendien de beschikking over een keuken en een sfeervolle bar, aldus Van Dompselaar.

Gebruikers van de Santenkraam, een ander gebouw in het dorp, maken straks eveneens gebruik van het nieuwe verenigingsgebouw. Zowel de school als de Santenkraam waren in bezit van de gemeente, maar moesten worden afgestoten. De stichting heeft het voormalige schoolgebouw uiteindelijk voor een symbolisch bedrag van de gemeente gekocht.

Crowdfunding

De verbouwing is financieel gewaarborgd, toch doet de stichting een beroep op de lokale bevolking. Van Dompselaar: ,,We komen tot een prima bruikbaar, maar sober ingericht gebouw. Voor de inrichting en de stoffering is nog meer geld nodig. Dat willen wij onder meer met crowdfunding realiseren.’’

Daarnaast zijn vrijwilligers nodig voor onder meer schilder- en schoonmaakwerkzaamheden. Het is de bedoeling dat De Oude School in september in gebruik kan worden genomen.


Plaats: Wieringerwaard
Opdrachtgever: Stichting Beheer Dorpshuis Wieringerwaard
Ramingsgroep: 250.000 euro


 

Reageer op dit artikel