bouwbericht

Amerena: topsport- en zwemcomplex Amersfoort met 170.000 badtegels

bouwbreed 284

Amerena: topsport- en zwemcomplex Amersfoort met 170.000 badtegels

Met zijn opvallende kleuren en de ’s avonds oplichtende gevelbekleding heeft Amersfoort er binnenkort een nieuwe eyecatcher bij: Amerena, het in aanbouw zijnde sportcomplex met een sportprogramma van bijna 11.000 vierkante meter. VenhoevenCS uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Horeca, sport en recreatie

Bouwen sportcomplex Amerena aan de Hogeweg in de nieuwe buurt Hogekwartier met zwembad met 10-baans wedstrijdsbassins/2 recreatieve bassins / sporthal / ondergrondse parkeergarage (219 plaatsen). Duurzaam project vanwege GPR-score van 9,5 / groen dak / GBS-systeem / gebruik biomassa / hemelwater gebruik / intelligent ventilatiesysteem / warmtepomp / warmtekrachtcentrale / LED-verlichting / triple glas / zonnepanelen. Betreft voormalige Europese (Design&Build) aanbesteding met ref.nr. #3964856. Procedure: niet-openbaar. KWB is aannemer waterinstallaties. Vroom doet de heiwerkzaamheden.

AMERSFOORT | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 50.000.000

Amerena wordt een groot sportcomplex met veel topsportfaciliteiten, zegt projectleider Geert Bertijn van bouwcombinatie OLCO Sportsphere. ,,Neem alleen al het vijftig meter lange wedstrijdbad. Dit bad telt maar liefst tien banen. Dat komt in Nederland bijna nergens voor: alleen Eindhoven heeft zo’n bad. Ook komt er een tien meter hoge duiktoren, met daaronder een multifunctioneel sportbassin van 25 meter lang en een bodemdiepte van vijf meter.’’

Het zwemcomplex aan de Hogeweg bestaat verder uit een doelgroepenbassin, een inpandige glijbaan van negentig meter lang, twee tribunes, een whirlpool en een sauna. De meeste tussengevels zijn van glas.

Belangrijke zwemstad

De bouw van dit zwemcomplex heeft alles te maken met de ambitie van de gemeente. Het gemeentebestuur – opdrachtgever van dit project – wil dat Amersfoort weer een belangrijke zwemstad wordt. Weer, want Amersfoort was in het verleden het zwemcentrum van Nederland. Daarom wordt Amerena geschikt gemaakt voor onder meer nationale langebaanwedstrijden en internationaal waterpolo. Leuk feitje: het zwemcomplex krijgt 170.000 badtegels. Deze tegels worden stuk voor stuk met de hand gelijmd.

Krachthonk

Verder wordt er een sporthal gerealiseerd conform de richtlijnen van NOC*NSF. De afmetingen van deze hal zijn bovengemiddeld groot: 54 lang, 33 meter breed en liefst elf meter hoog. Ook komt in deze sporthal een tribune voor 200 personen, uit te breiden met 200 tijdelijke tribuneplaatsen. Onder het sportcomplex komt een parkeergarage met plek voor 219 auto’s. Daarnaast krijgt Amerena een krachthonk, een grote horecaruimte en een geavanceerde fysiotherapiepraktijk met moderne faciliteiten.

Amerena scoort volgens Bertijn hoog op het gebied van duurzaamheid: de GPR-score bedraagt 9,5. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van zonne-energie en biomassa. Het gebouw krijgt een sedumdak.

De oplevering van Amerena staat gepland voor december 2017. Amerena vervangt sporthal Schuilenburg, het Sportfondsenbad en het zwembad in Liendert.


Plaats:
Amersfoort
Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort
Ramingsgroep: 26,5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel