bouwbericht

Woningen in voormalig internaat St. Lidwinahuis Leiden

bouwbreed 1000

Woningen in voormalig internaat St. Lidwinahuis Leiden

Het St. Lidwinahuis in Leiden, in de jaren dertig gebouwd als internaat voor katholieke meisjes met een geestelijke beperking, krijgt een woonfunctie. Dit gebouw, in 2010 aangewezen als gemeentelijk monument, ligt aan de Zoeterwoudsesingel in de Burgemeesterswijk, aan de rand van het historische centrum van Leiden.

Wonen

Herontwikkelen vml. kinderkliniek 'St. Lidwinahuis' tot 4 kapelwoningen (kapel) / 10 appartementen / 3 herenhuizen / 1 vrijstaande woning aan de Zoeterwoudsesingel 34. Project 'Karakter'.

LEIDEN | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

VORM Ontwikkeling BV uit Papendrecht is de ontwikkelaar van het project. De Architektencombinatie uit Den Haag heeft het plan ontworpen. Het gebouw bestaat uit drie aan elkaar geschakelde woonblokken en telt na de transformatie achttien woningen, verdeeld over vier woonlagen: acht herenhuizen en tien stadsappartementen.

Alle woningen krijgen een eigen parkeerplaats op het binnenterrein en een grote buitenruimte in de vorm van een tuin, terras, balkon of loggia. De muren, daken en gevels worden hersteld en gerenoveerd, zegt projectontwikkelaar Harold Clabbers van VORM Ontwikkeling BV. Ook wordt het oorspronkelijke gevelmetselwerk gereinigd. Verder worden alle installaties vernieuwd. Het project heeft de naam Karakter meegekregen, omdat ‘historisch oud nieuw karakter krijgt’, aldus de ontwikkelaar.

Zusters Ursulinen

Het St. Lidwinahuis, ook wel Cunera-gebouw genoemd, is gebouwd in 1933, naar een ontwerp van architecten Leo en Jan van der Laan. Het St. Lidwinahuis maakte deel uit van een aantal stichtingen van de zusters Ursulinen in Holland die zicht richtten op het meisjesonderwijs.

In het midden van het gebouw ligt het eigenlijke internaatsgebouw. Aan de rechterzijde bevindt zich de ingebouwde dienstwoning, aan de linkerkant ligt de naar achter uitgebouwde kapel. Ook in deze kapel worden woningen gerealiseerd. Alle oorspronkelijke elementen zullen volgens Clabbers behouden blijven, zoals de glas-in-loodramen, stalen kozijnen, de houten spanten in de kapel en penthouse, de verdiepingshoogte en het monumentale trappenhuis.

Ruim zeventig procent van de woningen is intussen verkocht, zegt Clabbers. De vergunningsprocedure loopt nog. Clabbers verwacht dat in het derde of vierde kwartaal kan worden begonnen met de transformatie. De bouw neemt een jaar in beslag. transVORM BV, een dochteronderneming van VORM, gaat de transformatie realiseren.


Plaats: Leiden
Opdrachtgever: VORM Ontwikkeling BV
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Reageer op dit artikel