bouwbericht

Stationsplein Hollands Spoor Den Haag op de schop

bouwbreed Premium 1292

Stationsplein Hollands Spoor Den Haag op de schop

Te weinig allure, te veel verkeer en een ondermaatse verblijfskwaliteit: het Stationsplein bij station Hollands Spoor voldoet volgens de gemeente Den Haag niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom gaat het plein op de schop. Het plein krijgt een nieuwe inrichting: het wordt overzichtelijk, gezellig en veilig, met horeca en winkels. Het nieuwe plein is eind 2017 gereed.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Gunning. Nationale aanbesteding met referentie 160103. Procedure: openbaar. Herinrichten Stationsplein Hollands Spoor. Kwalitatief verbeteren en realiseren van een aantal tophaltes en een nieuwe tramhalte. Realiseren twee eilandperrons gescheiden door een voetgangerscorridor tussen de hoofdingang en de Rode Loper.

'S-GRAVENHAGE | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Bovendien krijgt het station aan de kant van de Laakhaven een eigen entree, met winkels en een plein. De perrontunnel van het station wordt helemaal doorgetrokken tot aan de Laakzijde. Op het dak van deze nieuwe entree komt een fietsenstalling met plek voor 2500 fietsen. Verder komen aan weerszijden van het station zogenaamde ‘Tophaltes’ voor de tram. Dit zijn overdekte en speciaal vormgegeven tramhaltes.

Station Den Haag Hollands Spoor, kortweg Hollands Spoor genoemd, is het oudste station van Den Haag. Dit station is geopend in 1843, toen de lijn tussen Amsterdam en Leiden werd doorgetrokken naar Den Haag. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd in 1891 vervangen door een nieuw stationsgebouw. Dirk Margadant was de architect van het huidige stationsgebouw, dat in 2010 grondig is gerenoveerd.

Meer ruimte voor voetgangers en fietsers

De gemeente heeft verder plannen om de route van Hollands Spoor naar het centrum van Den Haag aantrekkelijker te maken. Deze route wordt ook wel de ‘Loper Oude Centrum’ genoemd. Het is de bedoeling dat op deze route meer ruimte voor voetgangers en fietsers komt en dat het doorgaande verkeer zoveel als mogelijk wordt geweerd. Aan de zonnige kant van de Stationsweg komen bomen, zitbanken, fietsbeugels en meer ruimte voor terrassen. Het plan om de ‘Loper Oude Centrum’ aan te pakken, staat nog niet helemaal vast.

Metamorfose

Rond Hollands Spoor wordt momenteel veel gebouwd en verbouwd, met name gericht op studenten en starters. Het voormalige Grote Belastingkantoor, dat al zeven jaar leeg staat, ondergaat een metamorfose: het wordt een levendig complex van woningen, hotel en horeca. Het voormalige Stationspostgebouw krijgt eveneens een nieuwe bestemming. Dit gebouw gaat volgens ontwikkelaar LIFE een spil vormen tussen het Centrum, de Laakhaven en de Binckhorst. In het markante gebouw komt een combinatie van woningen, logies en dienstverlening.


Plaats: Den Haag
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Ramingsgroep: 7 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel