bouwbericht

Stationsgebied Haren gaat op de schop

bouwbreed 365

Stationsgebied Haren gaat op de schop

Het stationsgebied van Haren ondergaat komende jaren een flinke metamorfose. De gemeente Haren en ProRail tekenden onlangs een overeenkomst over een vernieuwd station, herinrichting van het Stationsplein en een onderdoorgang tussen het Stationsplein en de Walstroweg.

Dit project, dat de naam ‘Station Haren Verbindt’ heeft meegekregen, kost circa twaalf miljoen euro. ,,Dit wordt een visitekaartje voor Haren’’, zegt wethouder Mariska Sloot van de gemeente Haren. Naast de gemeente en ProRail zijn de NS, Regio Groningen-Assen en de provincie Groningen nauw bij dit project betrokken. Als alles volgens planning verloopt, kan begin 2018 de eerste paal de grond in, aldus de wethouder.

Het is nog niet bekend wie de werkzaamheden gaat uitvoeren: de aanbestedingsprocedure loopt nog. Wethouder Sloot is in elk geval opgelucht dat ‘alle seinen nu op groen staan’. ,,Het is een erg lang proces geweest, daarom ben ik blij. Met name het geduld van de inwoners van Oosterhaar is danig op de proef gesteld. Zij krijgen eindelijk een veilige fietsverbinding.’’

Oosterhaar is een nieuwbouwwijk van Haren en ligt aan de oostkant van het spoor. Inwoners van deze wijk die fietsend (of wandelend) naar het centrum, maken nu nog gebruik van de onveilige aansluiting tussen de Nieuwe Stationsweg en de Oude Middelhorst, direct naast het spoor. Deze spoorwegovergang wordt opgeheven, om plaats te maken voor een onderdoorgang. Sloot: “Oosterhaar is een wijk waar veel schoolgaande kinderen wonen. De meeste scholen bevinden zich aan de westkant van het spoor. Al vanaf het allereerste begin wilden bewoners van deze wijk een veiliger route.’’

Te ambitieus

De wens voor een veiliger route is de aanleiding geweest om het hele stationsgebied van Haren aan te pakken. De gemeenteraad ging begin februari 2014 akkoord met deze plannen. Reizigers en omwonenden zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de plannen. Wethouder Sloot: ,,We dachten dat het project in 2017 afgerond zou zijn, maar dat is te ambitieus gebleken.’’

Naast de onderdoorgang worden het station en het bijbehorende plein opgeknapt. De P+R is onlangs al vergroot en vernieuwd. Ook is er ruimte voor nieuwbouw in het stationsgebied, aldus Sloot. ,,Wanneer er mensen gaan wonen, is er sociale controle. Dat is een prettig idee.’’ Centraal in het stationsgebied komt een appartementencomplex met de werktitel ‘Stationsresidence’. In dit gebouw is ook ruimte voor commerciële functies. Aan de rand van de P + R komt een aantal woonwerkkavels beschikbaar, aldus de wethouder. Verder gaat woningcorporatie Woonborg aan de voet van de onderdoorgang woningen voor onder meer starters realiseren.


Plaats: Haren
Opdrachtgever: Gemeente Haren
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel