bouwbericht

Oude Pekela gaat aan de slag met verpauperd centrum

bouwbreed 241

Oude Pekela gaat aan de slag met verpauperd centrum

Veur en deur Pekel! Zo luidt de slogan voor het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal. Doel van dit ingrijpende project is om het centrum van dit Groninger dorp op te knappen en weer aantrekkelijk te maken.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Herontwikkelen centrum Oude Pekela. Project 'Veur & deur Pekel'. Gemeente heeft een bedrag van 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de herinrichting van het gebied rond het Raadhuisplein. Plannen omvatten onder ander het slopen van leegstaande en oude panden, herinrichten openbare ruimte aan de Raadhuislaan, De Helling en de Feiko Clockstraat. Na een eerste bijeenkomst bleek behoefte te bestaan aan appartementen waarin zorg kan worden verleend en kleine horeca in de buurt. Ontwikkelingsplan wordt in oktober 2017 aan bewoners gepresenteerd.

OUDE PEKELA | Signalering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Dat gebeurt in nauwe samenspraak met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden, vandaar de slogan: voor en door Pekelders, zoals de vertaalde versie van de slogan luidt.

Verpauperen

Ingrijpen is in elk geval hard nodig, zegt projectleider Martin van Wijck namens de gemeente Pekela, waar Oude Pekela onder valt. ,,De kern van het dorp is aan het verpauperen. Een deel van het winkelcentrum staat leeg, verder is er sprake van een aantal slecht onderhouden panden. Een jaar geleden werd bekend dat de provincie Groningen een subsidiepotje in het leven heeft geroepen voor verbetering van de leefbaarheid in dorpskernen. Die subsidie is aan Oude Pekela heel goed besteed. Het klinkt misschien een beetje gek, maar inwoners hebben het idee dat ze een cadeautje hebben gekregen. Ze voelen het ook echt als een grote kans.’’

Zitbankje

Het gaat in totaal om een bedrag van vijf miljoen dat besteed kan worden voor de verbetering van de dorpskern. De gemeente draagt financieel ook bij. Het centrumgebied is de laatste plek die nog moet worden opgeknapt om Oude Pekela helemaal compleet te maken, aldus de gemeente. Er is bijvoorbeeld al geïnvesteerd in het onderwijs (De Groenling), in sport en leefbaarheid (De Binding) en in de zorg (Het Dokhuis).

Wethouder Hennie Hemmes en gedeputeerde Eelco Eikenaar verrichtten begin maart de officiële starthandeling met het begin van de sloop van het oude Rabobankgebouw aan het Raadhuisplein. Van Wijck: ,,De gemeente heeft een aantal panden opgekocht, zoals de oude Rabobank. Het pand stond al een tijdje leeg en gaat nu tegen de vlakte. Wat er precies op die plek gaat komen, is nog niet bekend. Er komt wel iets tijdelijks voor in de plaats: een zitbankje en bloemen. Een bankje voor een bank, hebben we dit genoemd.’’

Beginnende ondernemers

Tijdens twee goed bezochte bijeenkomsten eerder dit jaar hebben alle Pekelders hun zegje kunnen doen en hebben ze ideeën aangedragen. Leden van de stuurgroep gaan al deze ideeën komende twee maanden in een aantal modellen gieten, aldus Van Wijck. Deze modellen worden vervolgens in juni gepresenteerd. De leegstaande ruimtes in het winkelcentrum worden mogelijk geschikt gemaakt voor beginnende ondernemers. Van Wijck: ,,Het centrum van Oude Pekela moet weer een plek worden waar mensen niet alleen prettig kunnen winkelen, maar ook kunnen sporten en bewegen of rustig op een bankje kunnen zitten.’’


Plaats: Oude Pekela
Opdrachtgever: Gemeente Pekela
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Reageer op dit artikel