bouwbericht

Amsterdam zoekt nieuwe bestemming silo’s Zeeburgereiland

bouwbreed 236

Amsterdam zoekt nieuwe bestemming silo’s Zeeburgereiland

Gezocht: plannenmakers die de beeldbepalende silo’s op Zeeburgereiland langs de A10 in Amsterdam-Oost nieuw leven willen inblazen. De drie enorme silo’s staan al jaren leeg en waren in het verleden onderdeel van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost.

Het driehoekige Zeeburgereiland, vlakbij de Piet Heijntunnel, is een nieuwe stadswijk in wording, met verschillende woonwijken en een bedrijvenstrook. Hier komen uiteindelijk meer dan 20.000 mensen te wonen. De Sportheldenbuurt en de Sluisbuurt vormen de eerste woonwijken. Een basisschool en het IJburg College II zijn hier inmiddels al gevestigd.

Urban Sport Zone

De drie silo’s liggen midden in de Sportheldenbuurt, een buurt waar in totaal 2.500 woningen worden gebouwd. In het hart van de Sportheldenbuurt komt een zogenaamde Urban Sport Zone, inclusief skatepark. Met een oppervlakte van 3100 vierkante meter gaat het om een van de grootste skateparken van Nederland. De Urban Sport Zone bestaat verder uit sportvelden, een sporthal en een hardloopparcours met trimtoestellen.

De drie overgebleven silo’s zijn volgens de gemeente markante eyecatchers in de Sportheldenbuurt. ‘De gemeente heeft de sterke wens dat de silo’s niet alleen qua vorm een imposante rol spelen, maar ook qua programma. Ze moeten letterlijk en figuurlijk een belangrijke stempel op de wijk gaan drukken’.

Creatieve mix

De ambitie is dat in de silo’s een programma met een gemengd karakter wordt gerealiseerd. Een gemengd karakter is volgens Amsterdam ‘een creatieve mix van bijzondere functies van onder meer culturele, maatschappelijke, recreatieve, sportieve of educatieve aard’. Het mogen commerciële functies zijn, zoals kantoren, bedrijven, consumentverzorgende dienstverlening, detailhandel en horeca (nachtzaken uitgezonderd).

Amsterdam zoek dus creatieve plannenmakers die met een of meerdere silo’s aan de slag willen gaan. Ze moeten zelf in staat kunnen zijn de ontwikkeling te financieren en de verbouwing te realiseren, met het doel de silo (of silo’s) zelf te exploiteren. Belangstellenden kunnen hun ideeën voor 7 juni indienen. Er is een vakjury en een buurtjury.

Prijsvraag

In 2008 is ook al een prijsvraag uitgeschreven voor twee van de drie silo’s. De prijswinnaar wilde er een Annie M.G. Schmidthuis van maken. Door het uitblijven van subsidies en het terugtrekken van een investeerder besloot de initiatiefnemer het project te stoppen. Sindsdien is nagedacht over een tijdelijke invulling van de silo’s, maar ook hier kwam het niet van. Als alles volgens planning verloopt, kan eind 2018, begin 2019 worden gestart met de verbouwing.


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Reageer op dit artikel