bouwbericht

Wonen op voormalig militair complex ‘t Vaneker

bouwbreed 311

Wonen op voormalig militair complex ‘t Vaneker

Eten, recreëren en overdenken, dat deden soldaten in de Mess en de Kapel, twee gebouwen die onderdeel waren van vliegveld Twente in Enschede. Beide gebouwen zijn in 1940 gebouwd door de Duitsers. Ze zijn ontworpen in een boerderijstijl en voegen zich naar de andere boerderijen en landhuisjes in ’t Vaneker.

Hegeman Bouwontwikkeling transformeert beide gebouwen van het voormalige militaire complex in bijzondere woningen, zegt Marita Flier van Hegeman Bouwontwikkeling.

’t Vaneker is een gebied met een oppervlakte van bijna 100 hectare en ligt aan de noordelijke stadsrand van Enschede. Het gebied wordt gekenmerkt door het typische Twentse coulisselandschap: houtwallen en bospercelen, afgewisseld met open weilanden en bouwland.

In de Kapel komen twee woningen van 180 en 190 vierkante meter; in de Mess komen drie woningen met vloeroppervlaktes tussen de 270 en 285 vierkante meter. ,,Beide gebouwen hebben een eigen karakter, met zeer ruime maten en plafonds van wel 3.60 meter hoog.’’ Met respect voor de bestaande gevels worden er eigentijdse ingrepen gedaan: grote gevelopeningen zorgen er voor dat er veel licht en ruimtelijkheid in de woning wordt gemaakt. Deze grote, nieuwe gevelopeningen zijn in contrast met de historische bouw vormgegeven, aldus Flier.

Eerde Schippers van Inbo is aangetrokken als architect. Flier: ,,Beide gebouwen zijn niet gebouwd om in te wonen. Er zijn weinig ramen en de muren zijn circa zestig centimeter dik. Die eigentijdse toevoeging maakt deze woningen extra bijzonder. Nu worden beide gebouwen getransformeerd tot stoere, eigenwijze en karaktervolle woningen met veel lichtinval.’’

Rondom beide gebouwen, die zijn opgetrokken uit oude bakstenen, verrijzen acht geschakelde parkvilla’s. Deze villa’s zijn eveneens ontworpen door Eerde Schippers. De bouwstijl van de parkvilla’s grijpt terug naar de moderne architectuur van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw (Haagse School). ,,De huizen liggen middenin een park. Er is voor gekozen om rond de kavels geen schuttingen te plaatsen, zodat de mensen echt in het landschap wonen.’’

90% Van de woningen is verkocht, aldus Flier. ,,We verwachten binnen enkele weken 100% verkocht te hebben. We gaan dan starten met de voorbereidingen van de transformatie en de nieuwbouw in ‘t Vaneker.’’Plaats: Enschede
Opdrachtgever: Hegeman Bouwontwikkeling
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel