bouwbericht

Nieuwe bestemming voor Visserijschool Katwijk

bouwbreed 936

Nieuwe bestemming voor Visserijschool Katwijk

De monumentale Visserijschool in Katwijk aan Zee krijgt een woonfunctie. Woningcorporatie Dunavie, de eigenaar van het beeldbepalende pand aan de Sluisweg, verkoopt het pand in de huidige staat. De beoogde ontwikkelaar gaat elf koopappartementen in het pand realiseren.

De westvleugel, het niet-monumentale gedeelte van de Visserijschool, gaat gesloopt worden, zegt Tanja Hus van Dunavie. Op deze plek komt een appartementencomplex met 21 appartementen. Dit nieuw te bouwen complex bestaat uit drie lagen. Het gaat om sociale huurappartementen. Hus: “De vraag naar sociale huurappartementen in de gemeente Katwijk is groot.’’ HVE Architecten uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp. Dunavie is een woningcorporatie met circa 8000 woningen, bedrijfspanden en garages in de gemeente Katwijk.

Oudste visserijschool van Nederland

De Visserijschool, ontworpen door ir. J. Jonkman en P. van Dorp uit Leiden, is in 1953 gebouwd. Tot 2012 was het de oudste nog als Visserijschool in gebruik zijnde school van Nederland. De Visserijschool, nu onderdeel van het Scheepvaart en Transport College, verhuisde in 2012 naar een nieuwe locatie aan de Zuidstraat in Katwijk aan Zee. De Visserijschool is volgens Dunavie een gebouw met cultuurhistorische waarde op een beeldbepalend punt in Katwijk.

Grootschalige nieuwbouw

Dunavie is al sinds 2002 eigenaar van de Visserijschool. Aanvankelijk was het de bedoeling om het gebouw te slopen en op deze locatie een grootschalig nieuwbouwplan te realiseren, maar deze plannen stuitten op bezwaren. Dunavie kocht in 2008 ook het naastgelegen benzinestation. In 2010 werden plannen gepresenteerd voor circa honderd appartementen en een parkeergarage, maar ook deze plannen gingen niet door.

In datzelfde jaar werd de Visserijschool gedeeltelijk een gemeentelijk monument. Naast woningbouw zijn ook andere bestemmingen voorbijgekomen. Uiteindelijk is woningbouw toch de enige haalbare bestemming gebleken. Hus: “Het is een lang traject geweest, maar nu hebben we een breed gedragen plan. Met de stichting Maritiem Verleden gaan we kijken hoe we de historie van de voormalige school tot leven kunnen krijgen.’’

Vanwege de nog te doorlopen vergunningsprocedure is het volgens Dunavie moeilijk te zeggen wanneer gestart kan worden met de renovatie en nieuwbouw. Dunavie vraagt rond de zomer een omgevingsvergunning bij de gemeente aan.


Plaats: Katwijk
Opdrachtgever: Dunavie
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel