bouwbericht

Nieuw (horeca)leven voor Sluiswachtershuis Scheveningen

bouwbreed 513

Nieuw (horeca)leven voor Sluiswachtershuis Scheveningen

Het monumentale Sluiswachtershuis op het Norfolkterrein in Scheveningen staat te koop. De gemeente Den Haag, nu nog eigenaar van pand uit 1880, zoekt een partij – of een combinatie van partijen –  die op de begane grond een eigentijdse horecagelegenheid wil realiseren.

Zo kan er volgens de gemeente een ruime ontmoetingsplaats ontstaan met de klassieke uitstraling van de 19-eeuwse bouwstijl. Aan de zuidzijde van het pand aan de Kranenburgweg – met een oppervlakte van 600 vierkante meter – mag de toekomstige uitbater een terras van circa 100 vierkante meter inrichten.

Het pand wordt in een tender, per openbare verkoopprocedure, verkocht, aldus projectleider Joni van Ewijk van de gemeente Den Haag. ,,Sinds 14 maart kunnen geïnteresseerde partijen zich melden. Op basis van alle inzendingen maken we een voorselectie van vier partijen. We verwachten dat we eind oktober bekendmaken wie de tender heeft gewonnen.’’ Het gaat volgens Van Ewijk om hoogwaardige horeca. Minimaal twee derde van de begane grond van het pand dient uit horeca te bestaan. In de rest van het pand is ruimte voor andere functies. ,,Deze overige invulling moet in synergie zijn met de verplichte horecafunctie.’’ Van Ewijk noemt liever geen voorbeelden. ,,We laten dat over aan de creativiteit van de marktpartijen.’’  Wie geïnteresseerd is, kan zich tot 18 mei melden bij de gemeente Den Haag.

Het Sluiswachtershuis behoort tot de infrastructurele werken van het rond 1888 voltooide Afvoer- of Verversingskanaal. Dit kanaal werd destijds aangelegd voor de afvoer van het vervuilde Haagse grachtenwater. Bij de uitmonding in zee werd een zeesluis met bijbehorende sluiswachterswoningen gebouwd. Het pand, dat in de loop der jaren intern meerdere keren verbouwd is, wordt nu verhuurd op basis van anti-kraak.

Het Sluiswachtershuis ligt in het hart van het Norfolkterrein, onderdeel van Scheveningen Haven. Norfolk was een grote rederij die in 2006 naar Vlaardingen vertrok. Op het terrein worden ook woningen gebouwd. Woningcorporatie Arcade realiseert het project New Norfolk, een project met 164 sociale huurappartementen, 34 vrije sector huurappartementen en 39 koopwoningen. De verwachte oplevering is eind 2017. Ook ontwikkelaar MRP bouwt ruim honderd woningen op het Norfolkterrein.Plaats: Scheveningen
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel