bouwbericht

Hotel Mondragon, nieuwe blikvanger voor Zierikzee

bouwbreed 1324

Hotel Mondragon, nieuwe blikvanger voor Zierikzee

Mondragon, het voormalige theater- en restaurantcomplex aan de Oude Haven in Zierikzee, gaat na ruim vijftien jaar leegstand eindelijk op de schop. Het complex wordt getransformeerd tot een hoogwaardig hotel met 41 luxe suites, vier zalen, bistro, stadstuin en een restaurant.

Ook komt er een half verdiepte parkeerkelder met plek voor 32 auto’s. Mogelijk krijgt het restaurant op termijn een drijvend terras en een city spa. De naam blijft behouden: Hotel Mondragon. 

Hans Boogert van Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland heeft Mondragon zo’n drie jaar geleden overgenomen van de plaatselijke woningbouwvereniging.

,,Toen ik het kocht, stond het complex al dertien jaar leeg. Nou ja, op een enkele kraker na. De woningbouwvereniging had de nodige problemen met de diverse overheden om er iets van te maken. Ik zag wel mogelijkheden. Zierikzee ligt op Schouwen-Duiveland en is een van de drukstbezochte eilanden van Zeeland. De hotelcapaciteit in Zierikzee is echter beperkt, bovendien is deze locatie fantastisch. Het ligt aan de Oude Haven en is het meest gefotografeerde plekje van de stad. Deze plek was niet voor niets ook decor voor de film Michiel de Ruyter.’’

Het complex is een rijksmonument en bestaat uit een hoofdgebouw en twee naastgelegen panden. Aan de achterkant bevindt zich een honderd jaar oude concertzaal. Wim Kan en andere grootheden hebben hier opgetreden. Toch wordt een behoorlijk deel van het huidige complex gesloopt, zegt Boogert.

,,Het hoofdgebouw, waar vroeger een restaurant in zat, blijft behouden. Net als het bijbehorende torentje, de Herenkamer waar notabelen in het verleden bij elkaar kwamen om belangrijke beslissingen te nemen. Er moet echter wel veel aan gebeuren. Zo moet het dak worden vernieuwd. De oude concertzaal verdwijnt. Het is honderd jaar oud, maar heeft geen monumentale waarde. De twee naastgelegen panden worden ook gesloopt: ze verkeren in een te slechte staat.’’

De cultuurhistorische elementen zijn geïnventariseerd en zullen zover als mogelijk in het nieuwe plan worden verwerkt, aldus Boogert. 

De zoektocht naar een exploitant verliep aanvankelijk stroef, maar Boogert heeft intussen iemand gevonden. Het nieuwe Mondragon wordt geen onderdeel van een keten, benadrukt hij. De 41 suites zijn verkocht aan individuele investeerders. 

Architectenbureau Willem Kort uit Zierikzee is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe Mondragon, Boogert gaat zelf bouwen. De benodigde vergunningen zijn afgegeven. In mei wordt begonnen met de sloop, die ongeveer drie maanden in beslag neemt. Boogert verwacht dat Hotel Mondragon in april 2019 de deuren opent. ,,Precies op tijd, want in dat jaar bestaat Zierikzee 800 jaar.’’Plaats: Zierikzee
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Boogert, in samenwerking met Truijers Vastgoed
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel