bouwbericht

Drijvend zonnepanelenveld Elst draait met zon mee

bouwbreed Premium 154

Drijvend zonnepanelenveld Elst draait met zon mee

Een drijvend zonnepanelenveld die met de zon meedraait: dat is de grote wens van Betuwe Energie, een stichting die wil dat alle energie in de gemeente Overbetuwe vanaf 2050 lokaal en groen wordt geproduceerd.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Aanleggen drijvend zonnepanelenpark met 5040 panelen in de Eisenhowerplas op het bedrijventerrein de Aam.Het betreft een innovatief project omdat het veld van 1,5 hectare 180 graden meedraait met de zon. Er zijn 252 elementen van 40 panelen. K3Delta heeft de kavel gratis ter beschikking gesteld. De financiering is nog niet rond.

ELST | Ontwerp | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het ronde zonnepanelenveld heeft een oppervlakte van circa 1,4 hectare en bestaat uit 10.800 zonnepanelen, zegt Hans Bruggeman van Betuwe Energie. Het zonnepanelenveld komt te liggen in de Eisenhowerplas in Elst (gemeente Overbetuwe).

Het is de bedoeling dat dit veld in twaalf uur tijd circa 170 graden met de zon meedraait; ’s nachts draait het terug naar de startpositie. Deze halve draai is nodig om te voorkomen dat elektrokabels kapotgaan. Doordat het veld met de zon meedraait (van oost naar west), is het rendement volgens Bruggeman 30 à 35 procent hoger dan wanneer het niet mee zou draaien. De stichting verwacht een jaarlijkse opbrengst van 1,9 megawatt.

De Eisenhowerplas, bij bedrijventerrein De Aam, is in de jaren vijftig gegraven en ligt er anno 2017 een beetje verloren bij. Deze plas – met een oppervlakte van 24 hectare – is gegraven voor de aanleg van de zogenaamde Defensiedijk tussen Elden en Lent, langs de toenmalige Rijksweg 52. Deze dijk is gegraven bij de aanvang van de Koude Oorlog. K3 Delta en de gemeente Overbetuwe zijn eigenaar van de plas. De kavel wordt gratis beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat de opgewekte stroom gebruikt gaat worden door de ondernemers op het bedrijventerrein. 

In Nederland is op kleine schaal al geëxperimenteerd met drijvende zonnepanelen, zegt Hans Bruggeman. ,,Het resultaat is positief. Landbouwgrond en industriegronden zijn schaars en duur in Nederland. Terwijl wij in Nederland water in overvloed hebben. Bovendien hoeven bestemmingsplannen nauwelijks te worden aangepast.’’

Bruggeman kan niet aangeven wanneer het zonnepanelenveld gerealiseerd gaat worden. De stichting heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren door Zon Support, een bureau dat gespecialiseerd is in grote zonne-projecten. Bruggeman: ,,Het ziet er veelbelovend uit. Van groot belang is de toekenning van de SDE+ subsidie: die is nodig om een sluitende exploitatie te realiseren.’’

SDE+ is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken en is bedoeld voor bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren. Wanneer de SDE+ subsidie wordt toegekend, wil de stichting gelijk van start gaan. De bouwergunningen zijn volgens Bruggeman al door de gemeente afgegeven. Plaats: Elst (Overbetuwe)
Opdrachtgever: Stichting Betuwe Energie
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel