bouwbericht

Boerenerf Woudenberg geïnspireerd op het boerenverleden

bouwbreed 234

Boerenerf Woudenberg geïnspireerd op het boerenverleden

Wonen met de paarden als uw buurman: zo omschrijft architect Bert Tretmans ‘Boerenerf’, een bijzonder nieuwbouwproject in Woudenberg. Boerenerf bestaat uit zeventien woningen en ziet uit als een historisch gegroeid boerenerf met woningen die rondom het hoofdgebouw zijn gegroepeerd, aldus Tretmans van Schippers Architecten uit Den Haag. ,,Het gaat om volledige nieuwbouw, maar de opzet is zodanig dat mensen het idee krijgen dat het boerenerf er altijd al gestaan heeft.’’

Wonen

Bouwen 17 grondgebonden koopwoningen aan de Zegheweg. Project 'Het Boerenerf', onderdeel nieuwbouwwijk Het Groene Woud.

WOUDENBERG | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Boerenerf ligt aan de rand van Het Groene Woud, een nieuwbouwlocatie in de noordoosthoek van Woudenberg. Bewoners hebben vrij uitzicht over de weilanden. Zegheweg BV uit Hoevelaken is de ontwikkelaar van het project, Schippers Architecten uit Den Haag is verantwoordelijk voor het ontwerp. Bouwbedrijf R. van de Mheen uit Hoevelaken is de hoofdaannemer.

In het midden van Boerenerf ligt De Hofstede, geïnspireerd op het originele hallenhuis boerderijtype met een dwarsgeplaatst voorhuis uit 1800. Zo’n boerderij wordt ook wel ‘Geldersch T-Huis’ genoemd, aldus Tretmans. In De Hofstede komen drie woningen. Dit hoofdgebouw bestaat uit witte, houten kozijnen en traditionele zinken mastgoten. De gevels zijn voorzien van robuust, donkerrood metselwerk.

Naast De Hofstede verrijst Het Bakhuis, naar het bakhuis dat in vroeger tijden als zomerhuis diende. In Het Bakhuis – met grote, houten vlakken in de zijgevel – komen drie woningen. Dan is er De Wagenschuur, oorspronkelijk bedoeld voor wagens en – later – tractors. In De Wagenschuur komen zes rijwoningen. De Deel, de plek die onderdak bood aan koeien en paarden, bestaat uit vier woningen.

Meest aansprekende gebouw is De Hooimijt, vindt ook de architect. ,,Die is namelijk zo herkenbaar. De Hooimijt, die vroeger werd gebruikt voor de opslag van hooi en stro, heeft een rieten kap die wordt ondersteund door vier houten palen. Daaronder komt een robuuste woningen van tien bij tien meter.’’

Boererf wordt met klinkers in verschillende kleuren bestraat. Bewoners kunnen hun auto parkeren in een omhaagd weilandje naast De Hofstede. Op De Hooimijt na zijn alle woningen verkocht. Onlangs is begonnen met de bouw.

Het Groene Woud bestaat in totaal uit circa 430 woningen; inmiddels zijn er zo’n 250 huizen gebouwd. Het woningaanbod is divers: van sociale huurwoningen tot huizen op vrijstaande kavels. Het Groene Woud is naar verwachting in 2019 afgerond.Plaats: Woudenberg
Opdrachtgever: Zegheweg 
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel