bouwbericht

Nieuw onderkomen voor Rosa Spier Huis Laren

bouwbreed Premium 749

Nieuw onderkomen voor Rosa Spier Huis Laren

Het beroemde Rosa Spier Huis, nu nog gehuisvest aan de Esseboom in Laren, krijgt binnen enkele jaren een nieuw onderkomen aan de Hector Treublaan, eveneens in Laren. Chico Leufkens van EGM Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Bedrijven en logistiek

Nieuwbouw cultuurgebouw met uitgebreide culturele voorzieningen, waaronder een grotere concert- en theaterzaal, expositieruimte, ateliers en muziekstudio's en een foyer met galeriecafe, van het nieuwe Rosa Spier Huis aan de Esseboom.In het kader van de fondsenwerving voor het cultuurgebouw vindt 12 februari een benefietconcert

LAREN NH | Onbekend

Het Rosa Spier Huis heeft de regie van de planvorming in eigen handen, maar omdat ontwikkelen en bouwen geen ‘core business’ is, is samenwerking gezocht met Slokker. Deze belegger/ontwikkelaar/bouwer, met een hoofdkantoor in Huizen, gaat het nieuwe complex realiseren. Bovendien ontwikkelt Slokker zes tot acht villa’s op de huidige locatie van het Rosa Spier Huis. 

Het huidige Rosa Spier Huis, in 1969 in gebruik genomen, voldoet volgens directeur Karin Annaert niet meer aan de eisen van deze tijd. Door veranderende wet- en regelgeving in de ouderenzorg en ouderenhuisvesting is het gebouw afgekeurd.

Het Rosa Spier Huis laat zich het beste omschrijven als een unieke leefgemeenschap waar oudere kunstenaars, artiesten en wetenschappers de gelegenheid krijgen hun leven vol inspiratie voort te zetten. Zij blijven een bijdrage leveren aan het culturele leven, ook wanneer verpleging en verzorging nodig is. Marten Toonder woonde er bijvoorbeeld, net als Kees Brusse, Johnny Kraaijkamp sr. en Maurits Escher. Een toelatingscommissie bepaalt of iemand tot de doelgroep behoort.

Momenteel telt het huis 70 bewoners, waarvan vijftig met een zorgindicatie en 20 als particulier. De wachtlijst voor een plek is groot: er staan op dit moment 290 mensen op die lijst. Annaert: ,,Het nieuwe onderkomen wordt groter, simpelweg omdat er behoefte aan is. Kijk maar naar de wachtlijst. De gemiddelde leeftijd van mensen loopt op, maar zij hebben wel zorg nodig.’’

In het nieuwe onderkomen is plek voor circa 130 mensen. De huidige en nieuwe bewoners krijgen meer woonruimte. Het nieuwe complex, gelegen aan een grote tuin met vijver en veel oude bomen, bestaat uit verschillende gebouwdelen. In een halve cirkel rondom het centrale cultuur- en zorggebouw komen vier gebouwen met elk twintig appartementen. In het zorggebouw komen 45 wooneenheden. 

De nieuwe locatie biedt meer mogelijkheden voor culturele ontmoetingen. Het cultuurgebouw bestaat onder meer uit een grotere concert- en theaterzaal, een grand café, een bibliotheek, expositieruimte, ateliers en muziekstudio’s. Voor de realisatie van dit cultuurgebouw zoekt het Rosa Spier Huis nog sponsors.Plaats: Laren
Opdrachtgever: Rosa Spier Huis
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel