bouwbericht

Oude smederij Lage Vuursche heet straks Royal Residence

bouwbreed 399

Oude smederij Lage Vuursche heet straks Royal Residence

Na jarenlange leegstand gaat er binnenkort eindelijk iets gebeuren met de monumentale smederij aan de Dorpsstraat 15 in Lage Vuursche. In de voormalige smederij komen twee riante appartementen, een geschakelde villa en een commerciële ruimte. Aan de achterkant komt een nieuw koetshuis, met plek voor zes auto’s.

Winkels en parkeren

Renoveren, uitbreiden en verbouwen Rijksmonument De Smederij tot 3 appartementen en 6 garageboxen en bedrijfsruimte, project Royal Residence Lage Vuursche, aan de Dorpsstraat.Particulier Hein Gerrits wordt opdrachtgever. De gemeente gaat starten met een bestemmingsplanprocedure. Zie voor meer achtergrondinfo de link naar een Cobouw-artikel.

LAGE VUURSCHE | Uitvoering | € 1.000.000 - € 2.000.000

De toekomstige bewoners van dit bijzondere pand krijgen te maken met een bijzondere buurvrouw: prinses Beatrix. Het perceel aan de achterzijde grenst aan een groenstrook met ruiterpad. Daarachter ligt Kasteel Drakensteyn, het kasteel waar de voormalige koningin na haar aftreden ging wonen. Niet voor niets krijgt de oude smederij de naam ‘Royal Residence Lage Vuursche’. De geschiedenis van het monument gaat terug naar 1854, toen smid Piet Vervat hier zijn smederij begon.

Rijksmonument

Het beeldbepalende pand – dat in de negentiende eeuw is vast gebouwd aan Dorpsstraat 13 – gaat deels tegen de vlakte, zegt makelaar Arjan van der Waaij van Van der Waaij makelaars & rentmeesters uit Eemnes. De makelaar treedt ook op als woordvoerder van de Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche, de eigenaar van het pand. ,,Het uitstekende gedeelte van het pand – waar vroeger de smederij zat – is een rijksmonument en wordt gerestaureerd en gerenoveerd’’, aldus Van der Waaij.

De rest van het gebouw – zeg maar beide zijkanten – zijn geen rijksmonument en gaan tegen de vlakte. Van der Zee Architecten uit Houten is verantwoordelijk voor het ontwerp van Royal Residence, Knol Bouw uit Hasselt is aangetrokken als aannemer. Het is nog niet bekend hoe de commerciële ruimte wordt ingevuld, aldus Van der Waaij. “Het zou een kapsalon kunnen worden, maar ook een kunstgalerie of een winkel met streekproducten behoren tot de mogelijkheden. Er zou zelfs weer een smid in kunnen komen. Er komt in elk geval géén horeca in het pand, dat is de afspraak.’’

De woningen en commerciële ruimte worden casco opgeleverd, vervolgt de makelaar. ,,Het is dus mogelijk ook mogelijk om twee of zelfs drie woningen samen te voegen tot één woning. Het is de vraag is het gaat gebeuren, maar het zou wel kunnen.’’ Onder het pand komen kelders.

Van der Waaij wacht rustig af hoe groot de belangstelling is. Zorgen heeft hij in elk geval niet. ,,Het hele proces heeft lang geduurd, er waren wat bezwaren, maar die zijn voorgoed verleden tijd. Het pand heeft zo’n zeven jaar leeg gestaan, nu is er groen licht om te verbouwen. De oude smederij is een parel die we weer gaan oppoetsen, ook nog eens op één van de mooiste locaties van Nederland.’’


Plaats: Lage Vuursche
Opdrachtgever: Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche


 

Reageer op dit artikel