bouwbericht

Metamorfose voor ‘grand old lady’ Rotterdam

bouwbreed Premium 116

Metamorfose voor ‘grand old lady’ Rotterdam

Een van de ‘grand old ladies’ van de wederopbouw, zo wordt het pand aan de Blaak 34 in Rotterdam ook wel genoemd. Onlangs is gestart met de ambitieuze renovatie van het voormalige gebouw van de Nederlandsche Handels Maatschappij (NHM), sinds 2010 een rijksmonument.

Bedrijven en logistiek

Renoveren / verbouwen monumentaal vml. bankgebouw tot kantoor aan de Blaak 34. Opdrachtgever is Duitse investeringsmaatschappij Real I.S.. Contact via bouwmanagement Savills. Duurzaam project vanwege LED-verlichting.

ROTTERDAM | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Real I.S. is opdrachtgever voor de metamorfose, Michiel Raaphorst en Rudolph Eilander van V8 architects zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, Van Omme & De Groot is aangetrokken als aannemer. ,,Het is nu een gesloten gebouw, maar we geven het terug aan de Rotterdammers. En wanneer Rotterdammers verhalen gaan vertellen over dit gebouw, gaat het vanzelf weer leven’’, aldus Eilander. 

Het ontwerp van V8 architects maakt het gebouw straks chique, actueel en flexibel, om de woorden van het architectenbureau te gebruiken. Blaak 34 wordt een zogenaamd multi-talent gebouw: het wordt geschikt gemaakt voor meerdere gebruikers, aldus Eilander. ,,Het is oorspronkelijk gebouwd voor één bedrijf, maar na de renovatie is mogelijk dat een bedrijf straks een halve of een hele verdieping huurt. Als een onderneming twee verdiepingen wil huren, kan dat ook.’’   

De grootste ingreep is het verwijderen van een deel van de eerste verdieping. Hierdoor wordt de begane grond (weer) verbonden met het atrium. Het atrium wordt volgens de architect het kloppend hart van het gebouw. ,,Op deze manier krijgen de lobby en de begane grond een grote meerwaarde. Waar je je ook bevindt in het gebouw, iedereen heeft straks zicht op de reuring in het atrium.’’ 

> tekst loopt door onder de foto >

Het atrium krijgt, als de belangrijkste schakel van het gebouw, een oriënterende functie. Van fietsenkelder tot vergaderruimte en van hoofdentree tot de bovenste verdieping, alles leidt volgens de architect door of langs het atrium. Alle panelen in het atrium worden bekleed met stof, om te voorkomen dat het gaat galmen. De installaties in het gebouw worden vervangen. Het daklicht in het plafond van de voormalige effectenhal wordt in ere hersteld. Verder krijgt het gebouw nieuwe liften. Ook komt er een zorgvuldig brandveiligheidsplan. De gevel en de monumentale ruimten blijven intact. 

Architect Kees Elffers ontwierp het gebouw in 1942, terwijl het pas in 1950 werd gerealiseerd. Het gebouw wordt omschreven als robuust en statig, met een klassieke baksteengevel en stalen kozijnen in zilverkleur. In een bouwhistorisch rapport van Bureau Polderman staat onder meer dat bij de oplevering wisselend werd gedacht over de kwaliteiten van het gebouw. Zelfs de architect toonde zich vlak voor de oplevering niet tevreden: ‘Als wij opnieuw een plan voor de NHM moesten maken, dan zouden we ’t beslist anders doen’, zou Elffers in 1950 gezegd hebben. In 1998 heeft het pand een flinke verbouwing ondergaan. Zo werden twee nieuwe verdiepingen toegevoegd en vonden diverse ingrepen in het atrium plaats.  

De renovatiewerkzaamheden nemen ongeveer een jaar in beslag.


Plaats: Rotterdam 
Opdrachtgever: Real I.S. 
Ramingsgroep: 2,5 – 5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel