bouwbericht

Feyenoord krijgt gloednieuw trainingscomplex 

bouwbreed 534

Feyenoord krijgt gloednieuw trainingscomplex 
MoederscheimMoonen Architects

De profvoetballers en technische staf van Feyenoord Rotterdam krijgen vanaf medio 2018 de beschikking over een gloednieuw trainingscomplex. MoederscheimMoonen Architects uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Horeca, sport en recreatie

Bouwen trainingscomplex '1908' voor eerste elftal van voetbalclub Feyenoord met o.a. kantoren / auditorium / restaurant / ontspanningsruimtes / kleedfaciliteiten / wellness-voorzieningen / 2 voetbalvelden / keeperszone op terrein voormalige voetbalvereniging RVV Hillesluis aan de Olympiaweg 400.

ROTTERDAM | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het is nog niet bekend welke aannemer wordt aangetrokken, zegt projectmanager Alain Kooiman van Feyenoord. ,,De aanbestedingsprocedure loopt. We zijn in gesprek met een aantal bedrijven en maken binnenkort een keuze. Het gaat om partijen die zeer nauw betrokken zijn bij de club.’’

De spelers van Feyenoord trainen nu nog op sportcomplex Varkenoord, vlakbij stadion De Kuip, maar kleden zich om in het stadion. Kooiman: ,, Om daar te komen, moeten ze een vierbaansweg oversteken. Verder is sprake van ruimtegebrek in het stadion, met name voor de technische staf. Deze staf is de laatste jaren uitgebreid, maar ruimte voor een verdere uitbreiding is er eigenlijk niet. Geen ideale situatie dus.’’ 

Het nieuwe trainingscomplex verrijst op het voormalige terrein van voetbalvereniging Hillesluis, op een steenworp afstand van De Kuip. Het complex bestaat uit een multifunctioneel gebouw, twee voetbalvelden, een kunstgras loop- en performancestrook en een aparte keeperszone. Het gebouw is volgens de architect zo ontworpen dat er zoveel mogelijk transparantie en interactie tussen velden en gebouw zal zijn. ‘De gevel is een scherp vormgegeven schil die in één vorm ook een royaal dakoverstek richting de zuidelijk gelegen velden creëert’. 

Een groot gedeelte van het gebouw is bestemd voor sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en prestaties van spelers, zoals de videoanalisten. Verder komen er kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten met wellnessvoorzieningen. 

Voor inspiratie zijn verschillende trainingscomplexen van andere topclubs bezocht. Kooiman: ,,We hebben bij veel clubs gekeken: Bayern Munchen, Tottenham Hotspur, Manchester City, Benfica en Sporting Lissabon zijn bezocht in het buitenland, maar ook de recent gebouwde accommodaties van AZ en Vitesse zijn bekeken. Ze waren allemaal bereid om ons uitgebreid rond te leiden.’’

Het nieuwe trainingscomplex van de huidige koploper van de Nederlandse voetbalcompetitie komt op een soort eiland te liggen. Kooiman: ,,Het wordt omzoomd door water. Er komen twee dammen die toegang geven tot het complex: een hoofdentree en een nooduitgang.’’ Rondom het complex komt een metershoge haag. Zo kan Feyenoord in alle rust besloten trainingen afwerken. Supporters blijven welkom wanneer er geen sprake is van besloten trainingen. Langs het trainingsveld komt een speciale toeschouwerszone.

Het is de bedoeling dat het nieuwe complex op 1 juni 2018 klaar is. Kooiman: ,,Als de spelers terug zijn van vakantie of het WK zullen ze daar gaan starten met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.’’

De jeugdspelers en amateurs van Feyenoord blijven wel op sportcomplex Varkenoord trainen en spelen, al krijgen zij de komende jaren ook een volledig nieuwe accommodatie.Plaats: Rotterdam
Opdrachtgever: Feyenoord
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel