bouwbericht

Bijna te koop: koepelgevangenis Arnhem

bouwbreed 25

Bijna te koop: koepelgevangenis Arnhem

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft plannen om koepelgevangenis De Berg in Arnhem in de verkoop te zetten. Voor het zover is, vraagt het Rijksvastgoedbedrijf marktpartijen te komen met ideeën voor het monument aan de Wilhelminastraat.

Bedrijven en logistiek

Verbouwen / transformeren / herontwikkelen 'Koepelgevangeniscomplex De Berg' tot een luxe hotel met horecafaciliteiten aan de Wilhelminastraat 16. Het hotel moet in Q3 2021 open gaan.

ARNHEM | Initiatief | € 10.000.000 - € 50.000.000

,,Marktconsultatie is de manier om te achterhalen hoe groot de belangstelling is’’, zegt woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het bijzondere object. Onder welke voorwaarden hebben bedrijven interesse? Welke functies kan het complex krijgen?

Wassenaar: ,,Op dat soort vragen willen we graag antwoorden. Als er veel animo voor is, dan gaat het complex voor de zomer in de verkoop. Ik verwacht het niet, maar het zou ook kunnen zijn dat geen enkele partij belangstelling heeft.’’ Het Rijksvastgoedbedrijf kan dan besluiten het complex gedurende een langere periode te laten exploiteren door een partij die het complex handhaaft, maar er tijdelijk andere functies in gaat onderbrengen.

Het complex – deels een rijksmonument – leent zich volgens Wassenaar goed voor een mix van wonen en werken, eventueel in combinatie met zorg en/of maatschappelijke voorzieningen. ,,In de directe omgeving van de koepelgevangenis zijn relatief veel koopwoningen en weinig huurwoningen. Met name aan huurwoningen voor een- en tweepersoonshuishoudens in het middensegment is een tekort.’’

De koepelgevangenis is gebouwd in 1883, naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar, ingenieur-architect voor de Gevangenis- en Rechtsgebouwen. Het complex ligt in de woonwijk Lombok, tussen het spoor en rivier de Rijn. Het koepelgebouw is gebouwd volgens het panopticon-principe: vanuit het midden konden de bewakers de gevangenen in de rondom gelegen celblokken goed in de gaten houden. Panopticon is het Griekse woord voor ‘alziend’. Deze koepel telt vier bouwlagen met elk vijftig cellen en heeft een diameter van 63 meter. Op het terrein – iets meer dan twee hectare groot – staan ook een modern kantoorgebouw en een werkplaats.

De huidige staat van het onderhoud is goed; in de jaren negentig is het complex gerenoveerd. Justitie had de koepelgevangenis tot medio 2015 in gebruik. Daarna is het in gebruik geweest als tijdelijke opvang voor asielzoekers.

Het Rijksvastgoedbedrijf is momenteel met de gemeente Arnhem in overlag om vast te stellen wat de toekomstige eigenaar van de voormalige gevangenis kan en mag doen. Ook omwonenden worden bij de plannen betrokken. Het is de bedoeling om het complex als geheel te verkopen. Ook de voormalige koepelgevangenissen in Breda en Haarlem krijgen een nieuwe bestemming.Plaats: Arnhem
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel