bouwbericht

Opknapbeurt voor Willemsbrug Rotterdam

bouwbreed 168

Opknapbeurt voor Willemsbrug Rotterdam

In opdracht van de gemeente Rotterdam start Venko begin 2017 aan groot onderhoud van de iconische Willemsbrug. Sinds de ingebruikname in 1981 is er weinig onderhoud gepleegd aan de brug, zegt Peter van Druten van de gemeente Rotterdam. ,,Zo is de laatste nieuwe verflaag in 1990 aangebracht.’’ Venko, een internationaal opererende metaalconserveringsonderneming uit Hoogeveen, kreeg begin november de opdracht na een zorgvuldige aanbestedingsprocedure.  

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Conservering Willemsbrug; het aanbrengen van conservering op de Willemsbrug van de Verlengde Willemsbrug tot aan het Noordereiland.Zie voor meer info de link naar een Cobouw-artikel; http://www.cobouw.nl/bouwbericht/1651101-opknapbeurt-voor-willemsbrug-rotterdam

ROTTERDAM | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

De Willemsbrug, vernoemd naar koning Willem III, is 35 jaar geleden officieel geopend door prins Willem-Alexander. Cor Veerling is de ontwerper van de iets meer dan 350 meter lange brug die de Nieuwe Maas met het Noordereiland verbindt. Het is een stalen tuibrug met twee pylonen. Het is de tweede Willemsbrug: de eerste brug dateert van 1878, maar na iets meer dan honderd jaar trouwe dienst voldeed die niet meer. 

De Willemsbrug, een van de iconen van Rotterdam, wordt geschilderd in de oorspronkelijke rode kleur. Zowel de buiten- als binnenzijde van de pylonen moeten opnieuw worden geschilderd, zegt Van Druten. Door het gebruik van duurzame verf is de brug de komende tientallen jaren weer bestand tegen weer en wind. Van Druten: ,,Verder zijn de zijkanten van de brug deels aan vervanging toe. Ook moet op verschillende plekken roest worden verwijderd.’’ Daarnaast moeten de bordessen, ladders en leuningen op beide pyloonkoppen vervangen worden. 

Het werk neemt naar verwachting een jaar in beslag. Om het werk goed en veilig te kunnen uitvoeren, wordt een gedeelte van de brug afgesloten. Op het afgesloten gedeelte gaat de aannemer een werkterrein inrichten. Gedurende de werkzaamheden blijven echter twee rijstroken per rijrichting beschikbaar.  

Naast een omvangrijke onderhoudsbeurt gaat de brug extra aangelicht worden met een nieuw lichtontwerp van Studio DL. Van Druten: ,,Iconen verdienen zorg en aandacht, dus ook de Willemsbrug. Net als De Hef zal deze brug worden voorzien van nieuwe verlichting.’’  
Het eerste deel van de nieuwe, energiezuinige LED-verlichting is afgelopen augustus al in gebruik genomen.Plaats: Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Ramingsgroep: tussen 2.5 en 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel