bouwbericht

Kasteel van Breda gaat op de schop

bouwbreed Premium 161

Kasteel van Breda gaat op de schop

Het Kasteel van Breda, een rijksmonument in het centrum van de stad, krijgt een flinke opknapbeurt. Sinds 1828 is de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gehuisvest in het kasteel.

De verbouwing van het eeuwenoude pand gaat naar verwachting anderhalf jaar duren, zegt woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf, opdrachtgever van het project.

,,Rond de zomer starten we met de aanbesteding, hopelijk kunnen we in het najaar tot gunning overgaan. In het eerste kwartaal van 2018 kan dan worden begonnen met de grootschalige verbouwing.’’

Ingrijpende verbouwing

De werkzaamheden richten zich met name op de bovenste twee verdiepingen van het kasteel. Een deel van deze twee verdiepingen is momenteel in gebruik als kantoorruimte, maar het kasteel is ook een legeringsgebouw: hier leven en slapen de cadetten, de jonge officieren in opleiding. Het idee voor een verbouwing ontstond tijdens een inspectie naar de brandveiligheid van het pand, aldus Wassenaar.

De eisen van brandveiligheid voor een gebouw waar mensen slapen, zijn strenger dan een pand met louter kantoorruimte. Op het gebied van brandveiligheid moet volgens Wassenaar iets gebeuren. Nu is besloten om het kantoorpersoneel elders op het terrein te huisvesten, zodat de bovenste verdiepingen volledig voor de cadetten wordt. Met als gevolg een ingrijpende verbouwing: van sanitair, keuken en verblijven, alles wordt aangepakt.

Het Kasteel staat in de top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Tijdelijk verblijf in het Prins Bernard Paviljoen

De KMA is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). De NLDA neemt een zelfstandige positie in binnen de Defensieorganisatie. De academie bestaat uit 350 militairen en burgers in de vaste staf en telt circa 900 studenten en cursisten. De studenten van de NLDA heten cadetten (landmacht, luchtmacht en marechaussee) en adelborsten (marine). De adelborsten volgen hun opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder, de cadetten zitten in Breda. 

De cadetten verblijven tijdens de verbouwingswerkzaamheden in het nabijgelegen Prins Bernard Paviljoen. Dit complex telt bijna 300 bedden. De kans is groot dat Defensie dit paviljoen op termijn gaat afstoten.

Plaats: Breda

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

Ramingsgroep: geheim

 

Bedrijven en logistiek

Groot onderhoud gebouw L, Koninklijke Militaire Academie (KMA) aan het Kasteelplein 10. Gebouw L is een legeringsgebouw op het Kasteelplein waar studenten van de KMA gehuisvest zijn. Het gebouw heeft een logies functie. De opdracht omvat; het vervangen van de ramen (700 m2), herstellen buitengevels, renoveren doucheruimten (350 m2), binnenschilderwerk ( ca. 6.000 m2), vervangen vloerbedekking ( 2.500 m2) / plafonds (2.500 m2)/CV en regelinstallaties / ET installaties. Uitvoering in 5 fases. Nationale aanbesteding. Met E- en W- installateurs worden binnenkort de contracten getekend.

BREDA | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

Reageer op dit artikel