bouwbericht

West Beat: nieuwe hotspot aan de Lelylaan

bouwbreed 188

West Beat: nieuwe hotspot aan de Lelylaan
A2Studio

West Beat: zo heet het iconische nieuwbouwproject aan de Amsterdamse Lelylaan dat de schakel gaat vormen tussen Nieuw-West en het centrum van de hoofdstad. Lingotto Ontwikkeling BV en architectenbureau Studioninedots staan samen aan de basis van West Beat, een multifunctioneel woon- en werkgebouw vlakbij het World Fashion Centre.

Winkels en parkeren

Nieuwbouw West Beat-gebouw met 150 woningen, werk-, cultuur- en ontmoetingsruimtes en een ondergrondse garage aan de Cornelis Lelylaan.Voor meer info zie de link naar een Cobouw-artikel.

AMSTERDAM | Ontwerp | € 50.000.000 - € 200.000.000

Na een uitgebreide selectieprocedure koos de gemeente Amsterdam voor hun plan: vanwege de indrukwekkende vormgeving, in combinatie met een sterk programma en de score op duurzaamheid.

Projectarchitect Joost Maatkamp van Studioninedots: ,,Een van de belangrijkste uitgangspunten voor dit project was het bereiken van het ‘wow-effect’. Daar zijn wij volgens de gemeente Amsterdam goed in geslaagd. Het was een complexe opdracht, met name omdat aan het programma veel eisen werden gesteld.’’

Absolute blikvanger van West Beat is de zogenaamde ‘Superruimte’ op de begane grond, die de kern vormt van het gebouw. Deze ruimte – omgeven door glas – heeft een vloeroppervlakte van ruim 3000 vierkante meter en een plafond van bijna negen meter hoog. Deze ‘Superruimte’ wordt met een constructie van bogen sculpturaal weergegeven.

Maatkamp: ,,Wat nu en in de toekomst in deze ruimte gebeurt, gaan de gebruikers samen bepalen: de ruimte is super flexibel. Het heeft een beetje de sfeer van een oude fabriekshal. Hier kunnen mensen werken, maar er is ook ruimte voor horeca, cultuur en theater. Ik zou me voor kunnen stellen dat bewoners elkaar juist in deze ruimte gaan ontmoeten.’’

West Beat bestaat verder uit circa 150 hoogwaardige appartementen. Ook komt er een ondergrondse parkeerkelder. De doelgroep is ‘de jonge, creatieve en ondernemende wereldburger’, zegt Maatkamp. ,,De binnenstad is dichtbij, net als andere hotspots in Nieuw-West. Er ligt een OV-knooppunt om de hoek, je bent zelfs zo op Schiphol.’’

De Lelylaan en omgeving is door de gemeente Amsterdam aangewezen als een zogenaamde versnellingslocatie voor woningbouw, waarbij binnen vijf jaar ruim 1500 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Amsterdam groeit volgens de gemeente jaarlijks met 11.000 bewoners. Het college heeft aangegeven deze groei mogelijk te maken, maar wil ook de druk op de woningmarkt verlichten.   
In 2018 wordt gestart met de bouw van West Beat. Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: Lingotto Ontwikkeling BV
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel