bouwbericht

Transformatie voormalig ziekenhuis Meerenberg

bouwbreed 361

Transformatie voormalig ziekenhuis Meerenberg

Het kroonjuweel op de ontwikkeling van Park Brederode, zo wordt het Carré van Bloemendaal ook wel genoemd. Het project Carré van Bloemendaal, aan de rand van de Bloemendaalse duinen, omvat de transformatie van voormalig ziekenhuis Meerenberg naar 44 riante woningen.

Wonen

Verbouwen monumentaal pand Meerenberg tot 29 stadsvilla's / 5 appartementen / kapel met woonfunctie Park Brederode / nieuwbouw 9 stadsvilla's aan de Brederodelaan in het plan 'Het Carre van Bloemendaal'. Bouw vindt in 2 fases plaats. Pand is een rijksmonument.

BLOEMENDAAL | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

In het pand worden 29 grondgebonden stadsvilla’s en vier appartementen gerealiseerd. Ook de kapel en het theater krijgen een woonfunctie. Het Carré wordt gecomplementeerd met 9 nieuw te bouwen stadsvilla’s. Architect Heiko Hulsker is verantwoordelijk voor het ontwerp van de monumentale herontwikkeling. 

Het voormalige ziekenhuis, een rijksmonument in neoclassicistische stijl, is gebouwd in 1848. Het carrévormige hoofdgebouw is ontworpen door J.D. Zocher jr., een Haarlemse landschapsarchitect. Hij ontwierp ook het omliggende landschapspark. Het ziekenhuis bestond uit vier vleugels rond een binnenplaats. In en rond het middenpaviljoen bevonden zich de magazijnen, keukens, artsenwoningen, een regentenkamer en een apotheek. 

Het gebouw, dat ruim twintig jaar leeg staat, is 16.000 vierkante meter groot en ligt in Park Brederode, vlak naast het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Park Brederode is afgelopen periode ontwikkeld tot een villapark. 

Alle woningen van het Carré van Bloemendaal worden casco opgeleverd: bewoners kunnen hun woning, al dan niet met hulp van een architect, zelf afbouwen. Het plan omvat villa’s, appartementen en penthouses met een vloeroppervlakte tussen de 220 en 500 vierkante meter. ,,Het is een zeer imposant gebouw’’, zegt ontwikkelingsmanager Jaap-Jan Smit van ontwikkelaar C van Bloemendaal. ,,Kenmerkend zijn de hoge plafonds, de vides en de schitterende ligging aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland.’’ 

Met de herontwikkeling krijgt het rijksmonument weer de status die het verdient, zegt Rob Jansen, directeur van Heilijgers uit Amersfoort. In opdracht van C. van Bloemendaal is Heilijgers Bouw – in samenwerking met de architect en verschillende adviseurs – onlangs begonnen met de voorbereidingen op de renovatie van het rijksmonument. Zo moet nagenoeg de gehele fundering worden hersteld en verbeterd. Verder krijgt het gebouw een compleet nieuw dak. Daarnaast krijgt het gebouw woningscheidende wanden, nieuwe vloeren en thermische en akoestische isolatie. 

Met de verkoop is intussen gestart. Heilijgers verwacht rond de jaarwisseling te kunnen starten met de bouwactiviteiten. Plaats: Bloemendaal

Opdrachtgever: C van Bloemendaal

Ramingsgroep: Nog niet bekend

Reageer op dit artikel