bouwbericht

Nieuwbouw op voormalige kwekerij Oss

bouwbreed Premium 159

Nieuwbouw op voormalige kwekerij Oss

Op het terrein van voormalig tuincentrum Zwanenberg aan de Joannes Zwijsenlaan in Oss verrijst volgend jaar een nieuwe woonwijk: De Kwekerij.

Wonen

Nieuwbouw 22 koopwoningen, waarvan 4 bungalow, 8 twee-onder-een-kap-woningen en 10 rijwoningen aan de rand van de Talentencampus in het plan De Kwekerij onderdeel Sibeliuspark.De verkoop van de 1e fase start in september 2016. Het is nog niet bekend welke vestiging de nieuwbouw gaat uitvoeren.

OSS | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

Het nieuwbouwproject komt aan de zuidkant van de stad, in en aan de rand van het Sibeliuspark: het park loopt letterlijk door tot aan de woningen. De Kwekerij is een ontwikkeling van VOF Bouwontwikkeling Oss, een samenwerking tussen Hendriks Bouw en Ontwikkeling en Van Wanrooij Projectontwikkeling. Sietse Visser van architectenbureau Visser en Bouw heeft de woningen ontworpen. Hendriks heeft het terrein van circa 20.000 vierkante meter al ruim vijftien jaar in bezit. 

De Kwekerij bestaat in totaal uit 52 woningen, zegt projectontwikkelaar Hugo de Baaij van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. ,,De verkoop van de eerste fase is eind september van start gegaan. Daarbij gaat het om 22 woningen. Het ziet er behoorlijk goed uit: zo’n 80 % is onder optie, de eerste contracten zijn getekend.’’

De Kwekerij – dichtbij de voorziening van de Talentencampus en winkelcentrum De Ruwert – bestaat uit vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, rijwoningen en parkbungalows.  De vormgeving van de woningen is volgens de architect geïnspireerd op het groene verleden van de plek, met een knipoog naar de zogenaamde ‘chalet-stijl’, een bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Deze chalets waren veel te vinden in bosrijke gebieden.

De woningen van De Kwekerij worden gekenmerkt door zorgvuldige detaillering met metselwerkverbanden, geschilderde gevels, erkers en dakoverstekken, aldus De Baaij. Op een paar markante bomen na is het grootste deel van het groen intussen verwijderd. De bomen langs de randen blijven gewoon staan. De woningen worden in gesloten bouwblokken gerealiseerd en worden ontsloten door een slingerende laan met bomen. De architect heeft gestreefd naar een wijk die informeel, kindervriendelijk, groen, chique en intiem gaat worden. 

In het midden van de nieuwbouwlocatie staat nu nog een vervallen boerderij die deels is afgebrand. De boerderij wordt gesloopt en maakt plaats voor een tweekapper in de vorm van een boerderij. Als alles volgens planning verloopt, kan in het voorjaar worden gestart met de bouw.Plaats: Oss
Opdrachtgever: VOF Bouwontwikkeling Oss (Hendriks en Van Wanrooij)
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel