bouwbericht

Monumentaal gemeentehuis Waalre wordt in ere hersteld

bouwbreed 173

Monumentaal gemeentehuis Waalre wordt in ere hersteld

Ruim vier jaar na de verwoestende brand in het gemeentehuis van Waalre begint Vlassak Aannemingsmaatschappij uit Budel deze week met de start van de bouw van een nieuw, multifunctioneel gemeentehuis voor Waalre. Ook verenigingen (muziek, theater), de bibliotheek en het plaatselijke erfgoed krijgen een plek in het nieuwe pand.

Volgens extern projectleider Joep Lafarre van de gemeente Waalre wordt het nieuwe gebouw geen traditioneel gemeentehuis, integendeel. ,,Het wordt een huis voor iedereen. Doordat meerdere partijen gebruik maken van het nieuwe gebouw, zal het de meeste avonden open zijn.’’ 

Gevel van oude raadhuis wordt in ere hersteld

Het monumentale gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan brandde op 18 juli 2012 nagenoeg volledig af nadat twee auto’s het pand waren binnenreden. De dader of daders van deze aanslag zijn nooit veroordeeld. Van de monumentale raadsvilla, gebouwd in de jaren twintig, is niet veel meer over: alleen de gevels staan er nog. Volgens projectleider Joep Lafarre van de gemeente Waalre wordt de gevel van het oude raadhuis in ere hersteld.

,,De optie tot slopen is wel voorbij gekomen, maar uit een inventarisatie bleek 90% voor behoud te zijn. Ook de architect wilde het oude gedeelte van begin af aan integreren in de nieuwbouw.’’

Architectenbureau De Twee Snoeken tekende voor het ontwerp

Tanja Lamers van architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch heeft het nieuwe gemeentehuis ontworpen. De bouwperiode neemt circa twaalf maanden in beslag. De sloop- en bouwvergunning zijn inmiddels definitief.

Het oude gedeelte, dat een nieuw dak krijgt en er vanbinnen heel anders uit gaat zien dan voor de brand, krijgt een representatieve functie, aldus Lafarre. ,,Het is de plek waar de gemeenteraad gaat vergaderen, maar het is ook een plek waar mensen kunnen trouwen.’’ 

In het nieuwe gedeelte – dat twee verdiepingen telt – komen de werkplekken voor ambtenaren en andere gemeentelijke functies, inclusief een publiekplein. Op de begane grond komt bovendien een grand-café.

Eerste rijksmoment met nul-op-de-meter

De totale bruto vloeroppervlakte bedraagt 3300 vierkante meter. In de kelder komt een fietsenstalling. Het gebouw krijgt aan de straatzijde een meer gesloten karakter; aan de vijverzijde bestaat de gevel vooral uit glas. Op het dak komen zonnepanelen. Het gebouw wordt volgens Lafarre het eerste rijksmonument met nul-op-de-meter in Nederland. Plaats: Waalre
Opdrachtgever: Gemeente Waalre
Ramingsgroep: Tussen 7,5 en 12,5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel