bouwbericht

Odijk krijgt bijzonder buurtschap: Het Burgje

bouwbreed 591

Odijk krijgt bijzonder buurtschap: Het Burgje

Het Burgje: zo gaat het nieuwe buurtschap aan de rand van Odijk heten. Het buurtschap – op een kwartiertje fietsen van de stad Utrecht – telt circa 145 grondgebonden woningen en wordt gebouwd rondom een oude krukhuisboerderij.

Deze boerderij, die zijn naam ontleent aan de kenmerkende noklijn, is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument.

Ruim zes hectare grond

Het gaat om een locatie van ruim zes hectare. De gemeente Bunnik, waar Odijk onder valt, had de locatie al enige jaren in bezit. Via een aanbestedingsprocedure is de locatie op de markt gebracht. Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw – twee zusterbedrijven uit het Overijsselse Rijssen – vormen samen de opdrachtgever van dit project. AGNova Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de huizen, Arcadis Landschapsarchitecten tekent voor de openbare ruimte. 

Mooi en rustige plek

Kleinschalig wonen in het groen: dat is Het Burgje in een notendop, zegt ontwikkelaar Bas Goossens van Explorius. ,,Het gaat om een zeer bijzondere, groene locatie rondom een monumentale boerderij. Het is een mooie en rustige plek die mooi en rustig moet blijven. De boomgaard achter de boerderij blijft bijvoorbeeld behouden.’’

Restauratie monumentale boerderij

De monumentale boerderij (met erf) wordt gerestaureerd en krijgt een multifunctionele bestemming. Zorgorganisatie Reinaerde krijgt hier waarschijnlijk een vaste plek, verder zijn er plannen voor buitenschoolse opvang/kinderopvang en een bed & breakfast. Ook komt er een kinderboerderij.

Tweede hotspot van het buurtschap wordt De Heuveltjes, een groot speelveld dat verwijst naar het verleden van dit gebied. Goossens: ,,De Romeinen zijn hier geweest en hebben in deze omgeving meerdere grafheuvels aangelegd. Het speelveld krijgt enkele heuveltjes, als een verwijzing naar het verleden.’’

Er is gekozen voor een ‘dorpse architectuur’

De doelgroep van Het Burgje zijn vooral gezinnen, zegt Goossens. ,,We gaan ruime woningen bouwen die tussen de 300.000 en 600.000 euro gaan kosten.’’ Het gaat om rijwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen in verschillende maten. Gekozen is voor een ‘dorpse architectuur’, vervolgt Goossens.

,,De meeste huizen worden gebouwd met baksteen en dakpannen, maar er zal af en toe ook een bijzonder wit huisje of een houten huis tussen komen te staan.’’ 

Verkoop start in de zomer van 2017

De verkoop van de eerste fase van Het Burgje start rond de zomer van 2017. Goossens verwacht dat eind 2017, begin 2018 kan worden begonnen met de bouw. Aan belangstelling is geen gebrek. ,,Reclame hebben we nog niet gemaakt, terwijl ruim 600 mensen onze nieuwsbrief krijgen. Ik ben dus hoopvol gestemd.’’Plaats: Odijk
Opdrachtgever: Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel