bouwbericht

Laurentiuskerk Weesp blijft behouden

bouwbreed 343

Laurentiuskerk Weesp blijft behouden

Slopen, gedeeltelijk slopen of behouden en renoveren: over het lot van de Sint-Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp is de afgelopen jaren flink gediscussieerd. De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: de Laurentiuskerk, een gemeentemonument, blijft behouden.

Wonen

Herontwikkelen Laurentiuskerk tot commerciële ruimtes / 2 appartementen / brouwerijcafé Wispe Bier / 1 hotelkamer in de kerktoren / yogacentrum YogaToday / bouwen 3 stadsboerderijen (of vrije kavels) in de kerktuin aan de Herengracht 17. Project 'Laurentiushof'. Contact loopt via De Wijde Blik.

WEESP | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

Cees van Vliet, een ondernemer uit Weesp en voormalig eigenaar van een bouwbedrijf, gaat de kerk restaureren en transformeren.

De kerk, ontworpen door architect Theo Asseler, is in 1876 in gebruik genomen. Het is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. Vanwege de niet al te beste bouwkundige staat van het gebouw en de terugloop van het aantal kerkgangers, besloot de parochie in 2012 de kerk aan de Herengracht te verlaten. 

Grootse plannen: stadsboerderijen, bierbrouwerij en appartementen

Van Vliet heeft grootse plannen met de kerk. In de voormalige kerktuin verrijzen drie zogenaamde stadsboerderijen. Op de begane grond van de kerk komt een bierbrouwerij met proeflokaal. Ook komt er een yogaschool. Op de eerste en tweede verdieping komen twee grote appartementen. Het ene appartement heeft een vloeroppervlakte van 300 vierkante meter, het andere appartement heeft een vloeroppervlakte van 350 vierkante meter. In de toren komt één hotelkamer.

Van Vliet: ,,Een beetje naar het idee van het hotel in een oude scheepsbouwkraan in Amsterdam. Het wordt in elk geval iets heel bijzonders. Ook ben ik blij dat Bierbrouwerij Wispe graag op deze plek wil komen. Ze hebben al een heel businessplan opgesteld.’’

Geen openbaar stadspark

Veel inwoners van Weesp hadden gehoopt dat de kerktuin een openbaar toegankelijk stadspark zou worden, maar dat gaat niet door. Van Vliet licht toe: ,,De enige manier om de kerk te behouden, is een aantal huizen bouwen in de kerktuin. Met de opbrengsten hiervan kunnen we een deel van de restauratie en verbouwing bekostigen.’’ 

Funderingsherstel kost anderhalf miljoen euro

Het grote probleem is namelijk dat de kerk aan het verzakken is. Onderzoek heeft uitgewezen dat het funderingsherstel circa anderhalf miljoen euro gaat kosten. Dat is veel geld, beaamt Van Vliet. ,,Toch heb ik besloten om de kerk in zijn geheel te behouden, dus niet alleen de toren. Of de toren en een deel van de kerk. Met de plannen die er nu liggen, geloof ik er in.’’

Janton Stork uit Weesp is aangetrokken als architect van de transformatie en nieuwbouw. Het is nog niet bekend wie de aannemer wordt.Plaats: Weesp
Opdrachtgever: Cees van Vliet
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel