bouwbericht

Braassemerland Roelofarendsveen krijgt steeds meer vorm

bouwbreed 324

Braassemerland Roelofarendsveen krijgt steeds meer vorm

Heembouw Wonen uit Roelofarendsveen gaat 160 à 165 woningen realiseren in West-End, een deelgebied van de nieuwe woonlocatie Braassemerland in Roelofarendsveen.

Het gaat om 57 sociale huurwoningen en verder twee-onder-een kapwoningen en rijwoningen in verschillende groottes, zegt senior projectontwikkelaar Pedro van Luling van Heembouw Ontwikkeling. ,,In het eerste kwartaal starten we met het voorbelasten van de locatie, zodat we een jaar later kunnen starten met de bouw.’’

Het project Braassemerland, waar in totaal circa 1800 woningen worden gerealiseerd, is officieel gestart in 2003. In dat jaar besloot de provincie Zuid-Holland om Roelofarendsveen Zuid in zijn geheel aan te wijzen als te transformeren gebied. Dit gedeelte van Roelofarendsveen stond altijd bekend als een kassengebied. De meeste tuinderijen zijn niet langer operationeel. Het grootste deel van de tuinders is gestopt; een aantal agrariërs is uitgekocht en op een andere locatie verder gegaan met hun bedrijf. 

Aanvankelijk zou de toenmalige gemeente Alkemade, waar Roelofarendsveen tot 2009 onder viel, de nieuwbouwlocatie zelf ontwikkelen. Na de fusie tot gemeente Kaag en Braassem is besloten tot een koerswijziging onder de naam ‘meer markt, minder overheid’. Die wijziging had te maken met de economische crisis en de veranderende woningmarkt. 

Het noordelijke deel van de nieuwbouwlocatie – dat Aan de Braassem heet – is uitbesteed; dit project is uiteindelijk gegund aan VolkerWessels Vastgoed en Verwelius Bouwen. De ontwikkelcombinatie vormt samen met de gemeente een Gemeentelijke Exploitatie Maatschappij (GEM). De gemeente en de ontwikkelcombinatie participeren ieder voor 50 procent. 

Braassemerland bestaat uit vier deelgebieden, die fasegewijs worden ontwikkeld: Veilingvaart (inmiddels gerealiseerd), De Oevers, West-End en Aan de Braassem (GEM).  

Heembouw bouwt ook een deel van de woningen in De Oevers, dat momenteel volop in ontwikkeling is. Van Luling: ,,In april 2014 zijn we in De Oevers begonnen met de bouw van zo’n 300 woningen en ruim 4000 vierkante meter commerciële ruimte. We zijn nu ongeveer op de helft van het plan. Als het goed is, ronden we dat project medio 2018 af. En kunnen we beginnen met West-End.’’Plaats: Roelofarendsveen
Opdrachtgever: Heembouw Wonen BV 
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel