bouwbericht

Wonen aan de Leilinden: nieuwbouw in centrum De Lier

bouwbreed 384

Wonen aan de Leilinden: nieuwbouw in centrum De Lier

Wonen aan de Leilinden, zo heet het nieuwbouwproject in het centrum van De Lier, een dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Westland. Het project wordt gerealiseerd op de plek van het huidige gemeentekantoor en bijbehorende politiebureau aan de Hoofdstraat. De Lier was tot 2004 een zelfstandige gemeente, maar is – samen met de gemeenten Monster, Naaldwijk, ’s-Gravenzande en Wateringen – opgegaan in Westland.

Wonen

Bouwen, na slopen oude gemeentehuis / voormalige politiebureau / oude postkantoor, 36 woningen, waaronder 12 appartementen / 24 koopwoningen, commerciële ruimte (max. 500 m2) a.d. Hoofdstraat / 't Perron. Verwachting vaststellen bestemmingsplan eerste kwartaal 2015. Verwachte start bouw medio 2015.

DE LIER | Initiatief | € 2.000.000 - € 5.000.000

Giesbers Rotterdam is de ontwikkelaar en de bouwer van het project, Spring Architecten (eveneens uit Rotterdam) is verantwoordelijk voor het ontwerp. De Leilinden bestaat uit zeven eengezinswoningen aan het plein, zeventien eengezinswoningen aan het Perron en twaalf appartementen.

De woningen blijken goed in de smaak te vallen, beaamt projectontwikkelaar Niels Tatters van Giesbers Rotterdam. “Alle woningen zijn inmiddels verkocht.” Het zijn vooral (oud)-Lierenaren die in De Leilinden gaan wonen.

Het project is vernoemd naar de bomen op het plein. Tatters: “Het is een fantastische plek, vooral ook omdat De Lier omringd wordt door verschillende natuurgebieden.”

Sloop

Wanneer de omgevingsvergunning is afgegeven, wordt gestart met de sloop van het gemeentekantoor en politiebureau. De sloop neemt vier weken in beslag. Het oude gemeentewapen uit het gemeentekantoor wordt teruggebracht in de gevel van het nieuwe appartementencomplex. Tatters verwacht dat dit najaar kan worden begonnen met de bouw.

Consortium De Groene Schakel bouwt in Naaldwijk momenteel aan het nieuwe gemeentehuis van Westland. Deze DBFMO-opdracht bestaat uit het realiseren van twee gebouwen: een publieks- en bestuurscentrum en een kantoorgebouw voor de medewerkers van Westland.

In het publieks- en bestuurscentrum aan de Verdilaan wordt de publieksbalie gehuisvest voor burgers en ondernemers. Ook worden hier straks de raads- en commissievergaderingen gehouden.

De bouw is in mei 2016 van start gegaan. Architectenbureau cepezed heeft voor de ontwerpen de metafoor van de kas gebruikt. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe gemeentehuis in de zomer van 2017 klaar. Het gemeentekantoor voor medewerkers komt aan de Laan van de Glazen Stad.

 Plaats: De Lier
Opdrachtgever: Giesbers Rotterdam
Ramingsgroep: 5 tot 7.5 miljoen euroReageer op dit artikel