bouwbericht

Uitkijktoren voor natuurgebied De Onlanden

bouwbreed 242

Uitkijktoren voor natuurgebied De Onlanden

Ateliereen Architecten uit Eindhoven ontpopt zich langzamerhand als specialist in het ontwerpen van uitkijktorens: het bureau heeft er inmiddels vier op zijn naam staan. De vijfde en zesde komen er aan. Het nieuwste ontwerp komt in het buitengebied van het Drentse dorpje Peize. Deze uitkijktoren is ontworpen in opdracht van Natuurmonumenten en komt te liggen in De Onlanden, een natuurgebied dat volop in ontwikkeling is.

De Onlanden, in eigendom van Natuurmonumenten, is een beekdallandschap op slechts twee kilometer afstand van de stad Groningen. Tussen de beekdalen van het Eelderdiep en het Peizerdiep ligt een nat laagveengebied. Het landschap bestaat uit bosjes, houtwallen, ruige graslanden en sloten. Het gaat om een aaneengesloten natuurgebied van 3.500 voetbalvelden groot. 

Zicht op de skyline van Groningen

De 25 meter hoge uitkijktoren biedt straks zicht op het natuurgebied én de skyline van Groningen, zegt Maud Nieraeth van Ateliereen Architecten. De toren, die verrijst in het midden van een bestaande houtwal, wordt volgens Nieraeth gemaakt van hout en staal. De houten trap draait in een wijde slag rondom het centrale deel van de stalen constructie.

,,Het lijkt er op dat de trap een beetje los van de toren komt’’, aldus de architect. Boswachter Bart Zwiers verwoordt het als volgt: ‘Als een haagwinde die rondom een rietstengel omhoog klimt’.

Robuuste en onderhoudsvriendelijke toren

Bezoekers kunnen straks hun auto of fiets net buiten de houtwal parkeren, om vervolgens het wandelpad richting de toren te nemen. Dit pad loopt automatisch over in de eerste traptreden van de uitkijktoren. Het wordt een robuuste en onderhoudsvriendelijke toren, waar weer en wind straks vrij spel hebben, zegt Nieraeth. Het is de bedoeling dat de uitkijktoren in het voorjaar van 2017 voor het eerst beklommen kan worden. 

Ateliereen Architecten, dat bestaat uit Maud Nieraeth en Bram Hurkens, heeft intussen zes uitkijktorens ontworpen. Hun eerste toren – De Nieuwe Brandtoren – staat in natuurgebied de Peelsche Heide en is in 2009 opgeleverd. Verder staan er torens in onder meer Dalfsen en in het Belgische Lommel.Plaats: Peize
Opdrachtgever: Natuurmonumenten
Ramingsgroep: tussen 150.000 en 500.000 euro 

Reageer op dit artikel