bouwbericht

Scandinavisch wonen in Noord-Nederland

bouwbreed 461

Scandinavisch wonen in Noord-Nederland

CPO Scandinavisch wonen: zo heet het initiatief van een aantal particulieren in Noord-Nederland dat een gemeenschappelijke, duurzame en betaalbare woonplek wil realiseren op Scandinavische leest. Het gaat om duurzame, houten huizen in een natuurlijke omgeving.

Wonen

Plannen voor nieuwbouw van ca. 60 houten, duurzame woningen, volgens concept Scandinavisch Wonen, aan de Hooofdweg en De Driftlinks.Het idee is gezamelijk wonen volgens Scandinavisch concept. Veel groen, duurzaam en houtbouw. De wijk wordt in fases aangelegd.

EELDE | € 10.000.000 - € 50.000.000

CPO, collectief particulier opdrachtgeverschap, heeft een locatie op het oog: vier weilanden aan de rand van Eelde, in de gemeente Tynaarlo (Drenthe). Op deze locatie is, gefaseerd, in principe plek voor circa zestig woningen. Knopen zijn nog niet doorgehakt, maar de gemeente Tynaarlo staat positief tegenover het plan. Het collectief is ook in gesprek met een aantal andere gemeenten binnen een straal van vijftien kilometer van de stad Groningen. 

Gebruik van innovatieve energie- en watersystemen

Het gaat om vrijstaande, compacte en energieneutrale woningen op een gezamenlijke kavel. De huizen zijn bestendig tegen aardbevingen. Ook zijn er plannen voor een gezamenlijk gebouw voor werk en vrije tijd, een gezamenlijke moestuin en een speelplek. Naast zongericht wonen en het plaatsen van zonnepanelen wil CPO Scandinavisch wonen gebruik maken van innovatieve energie- en watersystemen, om de ecologische footprint zo klein mogelijk te houden. Door compacte huizen te bouwen en door bepaalde voorzieningen te delen (zoals fietsenschuur en oplaadpunten voor auto’s) kan het gebruik van materialen en grondstoffen worden beperkt. 

Het idee voor CPO Scandinavisch Wonen ontstond eind 2014, zegt architect Siert Helder van Helder & Helder uit Groningen. Van een particulier kreeg Helder de opdracht een Scandinavisch huis te ontwerpen. ,,Al snel ontstond bij hem het idee om meerdere woningen op een kavel te bouwen’’, zegt Helder. De architect maakte vervolgens een schets met tien Scandinavische huizen op een kavel. ,,We zochten contact met KUUB, een stichting die onder meer adviseert op het gebied van collectieve zelfbouw. Deze stichting heeft onze plannen vrijblijvend gepromoot. Het leidde tot twee informatieavonden die goed werden bezocht’’, aldus Helder.

Drie soorten woningen

De architect heeft nu drie soorten woningen ontworpen: een gezinswoning van 110 vierkante meter, een compacte gezinswoning (90 vierkante meter) en een levensloopbestendige woning (110 vierkante meter). Het is nog niet bekend wanneer de eerste woningen gebouwd gaan worden. Plaats: Eelde 
Opdrachtgever: CPO Scandinavisch wonen
Ramingsgroep: nog niet bekend 

Reageer op dit artikel