bouwbericht

Restauratie boerderij met tabaksschuur Hoogland

bouwbreed 97

Restauratie boerderij met tabaksschuur Hoogland

Tientallen boerderijen heeft architect Lowik Doude van Troostwijk onder handen genomen, sinds hij in 1990 zijn eerste boerderij in opdracht van een projectontwikkelaar verbouwde. Zijn nieuwste project is het verbouwen en herbestemmen van een boerderij met tabaksschuur tot twee woningen in Hoogland, een dorp binnen de gemeente Amersfoort. Als alles volgens planning verloopt, kan eind oktober worden begonnen met de verbouwing. 

Wonen

Verbouwen en herbestemmen boerderij met tabaksschuur tot 2 woningen in Hoogland.In onderhandeling met aannemer.

AMERSFOORT | Uitvoering | € 125.000 - € 500.000

Het gaat om een boerderij die gebouwd is in de eerste helft van de negentiende eeuw, zegt Doude van Troostwijk. “De boer is onlangs gestopt met boeren, maar wil er wel graag blijven wonen. Dat was de aanleiding voor de verbouwing. De boerderij is in 1980 verbouwd met de inzichten van toen, maar nu gaan we het ‘terugrestaureren’: de boerderij moet weer gaan lijken op de boerderij zoals hij oorspronkelijk gebouwd is. We gaan de oude structuren terugbrengen, maar dan wel met moderne technieken.”

Tabaksschuur

Ook de naastgelegen tabaksschuur wordt verbouwd tot woning. Deze schuur is gebouwd in de zeventiende eeuw en is in de loop der eeuwen gebruikt als tabaksschuur, stal, opslag en weer stal. Doude van Troostwijk: “De kern, met houten spanten, is nog volledig intact. Die houten spanten worden straks ook zichtbaar gemaakt in de woning en gaan zorgen voor een bijzonder ruimtelijk effect.”

De boerderij en tabaksschuur zijn geen monument, maar ‘het ensemble’ wordt door de gemeente Amersfoort wel als beeldbepalend en karakteristiek beschouwd. Dat betekent dat de gebouwen bijvoorbeeld niet zomaar gesloopt mogen worden. 

Passie

Doude van Troostwijk heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het verbouwen en herbestemmen van oude boerderijen en nieuwbouw op het erf van oude boerderijen. Zijn passie voor boerderijen zat er al vroeg in. Van Troostwijk: “Ik ben een plattelander. Als kind hoorde ik de koeien aan de overkant van ons huis snuiven. Als kind wilde ik boer worden.”

Doude van Troostwijk is het meest in zijn element wanneer hij op de zolder van een oude boerderij mag rondkruipen, liefst met een meetlint in zijn handen. “Het doel is altijd om de historisch waardevolle delen van zo’n boerderij er in te houden, maar dan wel met de blik gericht op de toekomst. Dáár ligt voor mij de uitdaging.”

Doude van Troostwijk verwacht dat de verbouwing van de boerderij en tabaksschuur in Hoogland in december 2017 klaar is.Plaats: Hoogland
Opdrachtgever: particulier
Ramingsgroep: nog niet bekend 

Reageer op dit artikel