bouwbericht

Het Plein van Leiden: nieuwe hart Leiden Noord

bouwbreed Premium 29

Het Plein van Leiden: nieuwe hart Leiden Noord

Het Plein van Leiden: zo heet de grootscheepse transformatie in Leiden Noord die momenteel aan de gang is. De woningen en openbare ruimte van deze meer dan honderd jaar oude wijk (De Kooi) voldoen niet langer aan de eisen van deze tijd, daarom heeft de gemeente Leiden besloten tot hoogwaardige en gevarieerde nieuwbouw.

Winkels en parkeren

Nieuwbouw Albert Heijn supermarkt, Gall en Gall Slijterij, 12 parkwoningen, 3 torenwoningen en 20 rijwoningen aan de Bernhardstraat in Het Plein van Leiden, deelplan Het Park 4A.De parkeergarage en het dak boven de Albert Heijn worden deels verrijkt met een hoogwaardig openbaar dakpark. De 20 rijwoningen zullen ca 12 maanden later starten met de bouw.

LEIDEN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het Plein van Leiden is een samenwerking van de gemeente Leiden, Heijmans en woningbouwvereniging de Sleutels. ‘De huidige bevolkingssamenstelling kent veel verschillende culturen, maar is qua inkomensgroep erg eenzijdig. De nieuwe invulling geeft plaats aan de bestaande bewoners en maakt het Plein aantrekkelijk voor nieuwe doelgroepen, waarmee een aansprekende wijk ontstaat’, aldus de gemeente. 

Het Park

Heijmans is onlangs begonnen met de bouw Het Park, onderdeel van Het Plein van Leiden. Het Park bestaat uit een Albert Heijn supermarkt van bijna 2000 vierkante meter, een Gall & Gall slijterij, een parkeergarage met 142 plekken, vijftien huurwoningen (vrije sector) aan een dakpark en twintig woningen met tuin. Architectenbureaus Geurst & Schulze en KCAP (dakpark) zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van dit deelplan. Het dakpark komt bovenop de supermarkt en parkeergarage en is straks voor iedereen toegankelijk. Bewoners krijgen een gezamenlijke daktuin. 

Duinweide Investeringen heeft met Heijmans een overeenkomst gesloten over de afname van de supermarkt, de slijterij en de vijftien huurwoningen. 

Heijmans start begin 2017 met de verkoop van twintig grondgebonden woningen. Deze zijn bedoeld voor de verkoop. Het gaat om vier woningen van het type Karakterhuis: een royaal, drielaags herenhuis met tuin en zestien zogenaamde Tuinwoningen. Deze huizen hebben twee woonlagen en een tuin. Het is de bedoeling dat Het Park eind 2017 klaar is. 

Vierhonderd woningen

Het Plein, nu nog bekend als het Kooiplein, ligt tussen Tuin van Noord en het centrum van Leiden. In totaal verrijzen hier ruim 400 woningen: sociale huurwoningen en vrije sector huur- en koopwoningen. Verouderde gebouwen maken plaats voor nieuwe, bovendien wordt de openbare ruimte aangepakt. De wijk wordt groener en verkeersluwer, aldus de gemeente. Ook de bestrating en het straatmeubilair worden vernieuwd.Plaats: Leiden
Opdrachtgever: Heijmans
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen (Het Park) 

Reageer op dit artikel