bouwbericht

Tweede leven voor Bensdorp-complex Bussum

bouwbreed 692

Tweede leven voor Bensdorp-complex Bussum
Het project Bensdorp in Bussum is nog niet helemaal af.

Het Bensdorp-complex, de voormalige chocoladefabriek aan de Nieuwe Spiegelstraat in Bussum, krijgt een nieuwe bestemming: wonen, werken en culturele bedrijvigheid. Ook is er ruimte voor horeca en andere commerciële voorzieningen. LEVS Architecten uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Transformeren voormalige chocoladefabriek Bensdorp, t.w. verbouwen, deels slopen en nieuwbouw 77 appartementen en 6 lofts koopwoningen, 3500 m2 commerciele plint met kantoren en culturele voorzieningen en ca 200 parkeerplaatsen aan de Herenstraat.Nog nader in te vullen ca 4.100 m2 tbv commercie/maatschappelijk/cultureel. Zie voor meer projectinfo http://www.bensdorpbussum.nl/ en zie voor meer verdieping 'klik hier' voor een Cobouw-artikel over dit project.

BUSSUM | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

Bouwbedrijf Noordersluis heeft het industriële complex in 2015 overgenomen van de vorige eigenaar. De chocoladefabriek, in 1840 in Amsterdam opgericht door Gerard Bensdorp, opende in 1866 een vestiging in Bussum. Het Bensdorp-complex is volgens commercieel manager Alinda Boeve van De Noordersluis Bouwgroep een verzameling van verschillende gebouwen. ,,In de loop der jaren zijn er verschillende delen bij aan gebouwd. We gaan een gedeelte slopen, maar niet alles. Het oude Brosgebouw blijft staan, net als bijbehorende kelders.’’

Het markante hoofdgebouw langs het spoor, dat 20 jaar geleden gedeeltelijk werd gesloopt, wordt gereconstrueerd. Daarbij worden de karakteristieke elementen zoals de kronen, sluitstenen, gevelankers, spuwers en rozetten hergebruikt. De karakteristieke schoorsteenpijp sneuvelde tijdens een storm in 2007.

In het Brosgebouw produceerde Bensdorp tot 1985 Bros: de beroemde chocoladereep met luchtbellen. In dit gebouw komen zes grote lofts met een vloeroppervlakte van circa 200 vierkante meter. De verkoop start vlak na de zomervakantie. Alinda Boeve: ,,De belangstelling is groot, dat merken we nu al.’’

Er verrijzen twee nieuwe woongebouwen op het complex. In het ene gebouw komen veertig sociale huurwoningen. Dat is in overleg met de gemeente Gooise Meren, waar Bussum sinds 1 januari van dit jaar onder valt, besloten. Woningcorporatie Dudok zal de woningen gaan exploiteren.

In het tweede woongebouw komen veertig vrije sector appartementen. Noordersluis heeft overeenstemming met een belegger die het gebouw gaat overnemen. Daarnaast is 3500 vierkante meter is bestemd voor commerciële, sociale en culturele functies. AlindaBoeve: ,,1700 Vierkante meter is bedoeld voor maatschappelijk-culturele doeleinden, zoals bijvoorbeeld een muziekschool.’’

Vlak na de zomer wordt gestart met de gedeeltelijke sloop van het voormalige industriecomplex. Als alles volgens planning verloopt, zullen de eerste woningen in het eerste kwartaal van 2018 worden opgeleverd.Plaats: Bussum
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Noordersluis
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel