bouwbericht

Nieuwe zandverwerkingsinstallatie langs de Maas

bouwbreed 106

Nieuwe zandverwerkingsinstallatie langs de Maas

Delfstoffen Combinatie Maasdal (DCM) gaat een haven met zandverwerkingsinstallatie (CVI) realiseren aan de Maas. Deze CVI (Centrale Verwerkings Installatie) wordt aangelegd bij Grubbenvorst, een dorp in de gemeente Horst aan de Maas. DCM, met name actief in Zuid-Nederland, produceert industriezand en grint. Deze soorten zand en grint worden gebruikt in beton- en metselproducten zoals metselmortels, betonstenen en betonvloeren voor de woningbouw. 

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Plannen voor bouw van een zandverwerkingsinstallatie (CVI) in Grubbenvorst langs de Maas.

HORST | € 50.000.000 - € 200.000.000

DCM, opgericht in 1994, is een samenwerkingsverband tussen twee Limburgse zand- en grintverwerkende bedrijven: Teunesen Zand en Grint BV uit Gennep en Terraq uit Venlo. De CVI-locatie beslaat een oppervlakte van circa veertig hectare, zegt Twan Reintjes van DCM. ,,Eerst wordt de haven aangelegd: dat gaat drie à vijf jaar duren. Daarna wordt begonnen met de bouw van de CVI.’’ Deze installatie alleen al kost tussen de vijf en tien miljoen euro, vervolgt Reintjes. ,,Het gaat dan ook om een installatie waarmee zand en grint tot hoogwaardige producten worden verwerkt.” 

De haven met CVI staat volgens Reintjes ten dienste van de Maasprojecten: een serie projecten die moeten zorgen voor meer ruimte voor de rivier, waardoor de omgeving beter beschermd wordt bij hoogwatersituaties. ,,Die rivierverruimingsprojecten zijn ontstaan na de hoogwaterstand van de Maas in 1993 en 1995. Ze moeten ervoor zorgen dat Limburgers droge voeten houden.’’ 

De realisatie van de haven met CVI is een traject van lange adem. Reintjes: ,,De voorbereidings- en proceduretijd heeft circa vijftien jaar in beslag genomen.’’ Het is nog niet duidelijk wanneer precies wordt gestart met de bouw van de haven. Wel zijn inmiddels alle benodigde vergunningen voor het project onherroepelijk. 

De locatie waar de zand- en grindverwerking plaatsvindt, blijft zo’n twintig tot vijfentwintig jaar in gebruik voor het aanvoeren, verwerken en distribueren van zand en grint. De noordelijke vijftien hectare van de CVI wordt vijf jaar na de start van het project ingericht als natuurgebied. Na twintig tot vijfentwintig jaar wordt de installatie ontmanteld en krijgt het gebied weer een nieuwe bestemming. Plaats: Horst
Opdrachtgever: DCM BV
Ramingsgroep: Meer dan 12,5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel