bouwbericht

Nieuwe brandweerkazerne op Heuvelrug

bouwbreed 215

Nieuwe brandweerkazerne op Heuvelrug

Tussen Maarn en Maarsbergen, twee dorpen op de Utrechtse Heuvelrug, verrijst volgend jaar een nieuwe brandweerkazerne. De dorpen beschikken nu nog over een eigen kazerne, maar die zijn sterk verouderd, zegt burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Maarn en Maarsbergen onder vallen. Beide korpsen hebben bovendien te maken met geringe beschikbaarheid van vrijwilligers; door de kazernes samen te voegen kan in de toekomst efficiënter worden gewerkt. Bovendien voldoen de huidige kazernes niet meer aan de Arbo-eisen van deze tijd en verkeren ze in slechte staat van onderhoud.

Bedrijven en logistiek

Bouwen brandweerkazerne aan de Tuindorpweg. In deze brandweerkazerne worden de korpsen van Maarn en Maarsbergen samengevoegd. Duurzaam project vanwege zonnepanelen.

MAARN | Opgeleverd | € 1.000.000 - € 2.000.000

Het te bebouwen perceel ligt aan de Tuindorpweg, in de uiterste zuidwesthoek van golfbaan Anderstein en vlakbij restaurant ‘t Vosje. Een mooie, strategische plek, beaamt burgemeester Naafs. ,,Een bijzondere locatie verdient een bijzonder gebouw. Dat heeft de architect goed gedaan. Het wordt een robuust en transparant gebouw, met heel veel glas. Wie daar straks langsrijdt, ziet meteen welke functie het pand heeft. Ook wordt dit de meest duurzame brandweerkazerne van de provincie Utrecht.’’

Mies Architectuur uit het Gelderse Ede is verantwoordelijk voor het voorlopige ontwerp. Architect Michel Richter heeft volgens eigen zeggen gekozen voor een ‘stoer ontwerp’, op basis van de bestaande groenstructuren in combinatie met het slagenlandschap.

De gevel zal bestaan uit glas en zwartgeblakerd cipressenhout, aldus de architect. Ook wordt er een stalen pergola gerealiseerd. Deze pergola zit deels aan de kazerne vast. In de kazerne is plek voor vier brandweerauto’s. De welstandcommissie heeft het ontwerp goedgekeurd. Verder is het de bedoeling dat er zonnepanelen op het dak komen.

Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer wordt. Burgemeester Naafs verwacht dat de aanbestedingsprocedure niet lang na de zomervakantie van start kan gaan. Het is de bedoeling dat de nieuwe kazerne eind 2017 in gebruik kan worden genomen. De oude kazernes krijgen nieuwe functies: wonen en werken.Plaats: Maarn/Maarsbergen
Opdrachtgever: Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel