bouwbericht

Metamorfose voor gemeentehuis Maasgouw

bouwbreed 251

Metamorfose voor gemeentehuis Maasgouw

Het gemeentehuis van Maasgouw ondergaat in 2017 een flinke metamorfose: het wordt uitgebreid en verbouwd. Bovendien krijgt het pand een gloednieuw interieur. Het gemeentehuis staat aan de Markt in Maasbracht: deze plaats is sinds 1 januari 2007 -samen met Thorn en Heel – opgegaan in de gemeente Maasgouw. Engelman Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp, de hoofdaannemer is nog niet bekend.

Bedrijven en logistiek

Verbouwen / uitbreiden gemeentehuis Maasgouw aan de Markt 36. De binnentuin wordt bij het gebouw betrokken en ingericht als burgerplein.

MAASBRACHT | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

Door de herindeling ontstond de behoefte aan één centrale huisvesting, zegt Huub Hannen, als afdelingshoofd Ontwikkeling werkzaam bij de gemeente Maasgouw. Die wens bestaat al een paar jaar, maar 14 juli is het definitief geworden: toen is de raad akkoord gegaan met het verstrekken van een krediet van 6,6 miljoen euro.

De gemeente Maasgouw – ten westen van Roermond – maakt nu ook nog gebruik van het oude gemeentehuis van Heel: hier bevindt zich onder meer de raadszaal. Na de verbouwing in Maasgouw wordt het pand in Heel verkocht. Met de opbrengst kan een deel van de verbouwing worden betaald, aldus Hannen.

Het gemeentehuis in Maasbracht voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zoals de wettelijke (brand)veiligheidseisen. Het energieverbruik is te hoog. Eigenlijk is het huidige gemeentehuis niet geschikt voor minder-validen, zegt Hannen. ,,Dat komt vooral door de hoogteverschillen. Ze hebben moeite om de publieksbalies te bezoeken. Dat gaan we echt anders doen.’’  Ook is de indeling van het gebouw onoverzichtelijk. Hannen: ,,Als je nu binnenkomt, is niet direct duidelijk waar je moet zijn.’’

Omdat er een geheel nieuwe indeling komt, wordt nagenoeg het hele gemeentehuis gestript. In de nieuwe gevel komt veel glas, maar ook binnen zal veel glas worden gebruikt: transparantie is het sleutelwoord, aldus Hannen. Het publieksplein krijgt een centrale plek. Er komen ruimtes waar ambtenaren kunnen overleggen, maar er zijn ook zogenaamde stiltecoupés in het pand voorzien. Ook krijgt het gebouw een raadszaal. Dit is in eerste instantie de plek waar de gemeenteraad en de raadscommissies bij elkaar komen, maar hier kan overdag bijvoorbeeld ook worden getrouwd.  

Rond de jaarwisseling verhuizen alle ambtenaren naar een tijdelijk onderkomen. Het is nog niet bekend waar. De verbouwing neemt ongeveer een jaar in beslag. Als alles meezit, kan het nieuwe gemeentehuis rond kerst 2017 in gebruik worden genomen.Plaats: Maasbracht
Opdrachtgever: Gemeente Maasgouw
Ramingsgroep: 5 tot 7.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel