bouwbericht

Friesland krijgt eindelijk waterskibaan

bouwbreed 134

Friesland krijgt eindelijk waterskibaan

Op recreatieplas De Potten, aan de rand van het Sneekermeer nabij het dorpje Offingawier, komt in 2017 een kabelwaterskibaan met paviljoen en groot terras. Het idee is afkomstig van watersportliefhebber Taco Hofman. De waterskibaan bestaat uit vijf masten die in het water staan. Om deze masten wordt een kabel gespannen die non-stop ronddraait. Hofman: “De waterskiër of wakeboarder wordt vanaf de startlocatie aan- en afgekoppeld, terwijl de kabel gewoon blijf draaien. Dat wordt gedaan door een operator of baandraaier.” De kabel wordt aangedreven door een grote elektromotor. 

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Nieuwbouw waterskibaan met kabelbaan en paviljoen met kleedruimte en kleine horeca voorziening in het recreatiegebied De Potten.

OFFINGAWIER | Ontwerp | € 500.000 - € 1.000.000

De baan heeft een lengte van 770 meter. Hofman heeft bewust gekozen voor vijf masten, in plaats van vier. “Hoe meer masten, hoe minder scherp de bochten. De baan is straks geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In het water gaan we bovendien een paar obstakels plaatsen, zoals slides en schansen.” Er kunnen maximaal negen mensen tegelijk waterskiën of wakeboarden.  

In september wordt begonnen met de aanleg van de waterskibaan: op verschillende plekken rond  het water worden dan betonblokken geplaatst die nodig zijn om de masten overeind te houden. 

Hofman, die al jaren in de watersport werkt, is drie jaar bezig geweest met de realisatie van de waterskibaan. Onlangs heeft het college van de gemeente Súdwest-Fryslân ingestemd met Hofmans plannen. “Ik wilde heel graag voor mezelf beginnen en kwam als snel op het idee van de skibaan. Nederland telt inmiddels 24 waterskibanen, maar Friesland heeft er geen een. Dat is toch een beetje gek, want Friesland is dé watersportprovincie bij uitstek.”

Het paviljoen heeft vanaf de kant van de weg een ingetogen karakter, maar aan de waterkant mag het volgens Hofman ‘knallen’. “Ik maak veel gebruik van natuurlijke materialen en veel glas.” Hofman heeft een aannemer in de arm genomen, maar gaat zelf ook veel doen, zoals het timmerwerk en het plaatsen van de terrasplanken.   

In het paviljoen – ontworpen door Zijlstra Architecten uit Bakhuizen- komen onder meer een kleine horecavoorziening en kleedruimte. Hofman verwacht dat de waterskibaan in april 2017 in gebruik kan worden genomen. Plaats: Offingawier/Sneek
Opdrachtgever: Taco Hofman
Ramingsgroep: 500.000 tot 1.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel