bouwbericht

‘Zwevende toren’ boven badhuis Hengelo

bouwbreed 130

‘Zwevende toren’ boven badhuis Hengelo

Een monumentaal badhuis, een voormalig schoolgebouw en een nieuw, kleinschalig appartementencomplex vormen de ingrediënten voor Wemenpark in Hengelo (Overijssel). Wemenpark ligt aan de Oldenzaalsestraat en langs de slingerende Drienerbeek. Domain Vastgoed is de ontwikkelaar, Rob Mees ten Oever van het bureau Archimees is verantwoordelijk voor het ontwerp van het project.

Wonen

Bouwen appartementencomplex boven monumentaal badhuis met 29 appartementen / restaureren badhuis / restaureren / verbouwen Ariënsschool tot 10 appartementen / bouwen 18 appartementen aan de Oldenzaalsestraat. Project 'Wemenpark'. Fase 1 omvat deelgebied 'Het Badhuis', andere fases omvatten deelgebieden 'Dr. Ariënsschool' en 'Parkappartementen'. Er komen zowel huur- als koopappartementen.

HENGELO | Gegund | € 5.000.000 - € 10.000.000

Blikvanger van Wemenpark is het badhuis, in Haagse stijl ontworpen door gemeentearchitect Gijzen. Het badhuis wordt ‘opgetopt’ met 29 appartementen, om de woorden van architect Mees ten Oever te gebruiken. “Het badhuis blijft in zijn huidige vorm bestaan, maar daarboven komt als het ware een zwevende toren. Tussen het bestaande badhuis en de nieuw te bouwen verdiepingen komen allemaal ramen, zodat de contouren van het badhuis geaccentueerd worden.” Op het dak van het nieuwe gebouw komt in grote, gele letters het woord BADHUIS te staan.

Dit badhuis, gebouwd in het begin van de jaren dertig, is een gemeentelijk monument. Hier konden de inwoners van Hengelo en omgeving terecht die thuis geen bad of douche hadden, zegt Mees ten Oever. Mannen en vrouwen en jongens en meisje konden gescheiden badderen. ,,In de jaren zestig beschikten de mensen thuis wel over sanitaire voorzieningen en was een wekelijks bezoek aan het badhuis niet langer nodig. Het pand is sindsdien ernstig verbouwd en verminkt: van binnen is weinig origineels meer over. De laatste dertig jaar is het voormalige badhuis al aan het verpieteren, daarom is het goed dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren.’’

Het badhuis nieuwe stijl bestaat uit negen bouwlagen en wordt 31 meter hoog. De appartementen zijn tussen de 65 en 150 vierkante meter groot en krijgen energielabel A++. Op de bovenste verdieping komen twee penthouses. Alle appartementen krijgen een (deels) overdekt terras. In materiaalgebruik en gevelritme verwijst de architectuur van het nieuwe gedeelte naar het badhuis. De oude wachtruimtes verkeren nog in authentieke staat.

De voormalige school, de Dr. Ariënsschool, wordt grotendeels behouden en gerestaureerd. Hierin komen tien loftachtige appartementen, geschikt voor een- of tweepersoons huishoudens. Ook zijn er vergaande plannen voor de bouw van een kleinschalig complex met 18 zogenaamde parkappartementen, verdeeld over drie woonlagen. Als alles volgens plannen verloopt, kan in 2017 worden begonnen met de ontwikkeling van Wemenpark. Plaats: Hengelo (OV)
Opdrachtgever: Domain Vastgoed
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel