bouwbericht

Woningen in monumentale ambachtsschool

bouwbreed 35

Woningen in monumentale ambachtsschool

De Ambachtsschool aan de Graaf Florisweg in Gouda, een rijksmonument, krijgt een nieuwe functie. In het gebouw, dat al zo’n tien jaar leeg staat, komen 64 appartementen. In de naastgelegen gymzaal worden drie grondgebonden woningen gerealiseerd. De voormalige conciërgewoning is ook onderdeel van dit project. Huys te Voorn Vastgoed is de ontwikkelaar van het project, Bébouw Midreth is aangetrokken als hoofdaannemer. Alle 67 woningen zijn inmiddels verkocht aan een belegger (Amvest). De woningen komen in de verhuur. Het gaat om appartementen tussen 50 en 125 vierkante meter. Het gros van de appartementen heeft een vloeroppervlak tussen 60 en 85 vierkante meter.

Wonen

Herontwikkelen voormalige Ambachtsschool tot 64 appartementen / 4 eengezinswoningen in de vrije huursector aan de Graaf Florisweg. Amvest neemt woningen af voor de verhuur.

GOUDA | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Kwaliteit

Projectontwikkelaar Carlo Andreoli van Huys te Voorn Vastgoed raakte in 2013 betrokken bij het lot van dit monumentale pand. “Het gebouw was in eigendom van de gemeente Gouda, ik ben benaderd om eens een kijkje te nemen. Het is een imposant gebouw van zo’n 9.000 vierkante meter dat al jarenlang leegstond. Er was al een paar jaar niet gestookt, waardoor het heel vochtig was geworden. Dan merk je pas hoe snel een gebouw in kwaliteit achteruit kan gaan. Er móest dus ook iets gebeuren. Zou het nog een paar jaar leeg staan, dan zou je het misschien moeten slopen. Dat hoeft nu gelukkig niet.” Het pand ligt volgens Andreoli in een jaren dertig buurt in de richting van Reeuwijk, niet ver van het centrum van Gouda.

Stijl

De gemeente Gouda is verheugd dat ‘na vele jaren van leegstand en verval is gestart met de daadwerkelijke uitvoering van de renovatie- en restauratiewerkzaamheden’. Het nagenoeg symmetrische gebouw dateert van 1932, naar een ontwerp van de Haagse architect Jos Duijnstee. Het is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De betonnen skeletbouw heeft bakstenen gevels. Alle stalen kozijnen met enkel glas worden vervangen door aluminium kozijnen met dubbelglas, verder wordt het dak opnieuw geïsoleerd. Het pand heeft nog een aantal originele elementen, zoals muurschilderingen, glas-in-lood ramen en het trappenhuis. Andreoli: “Het is een veelbesproken pand in Gouda, daarom is het goed dat er nu iets gebeurt.”

De bouwwerkzaamheden zijn onlangs begonnen, Andreoli verwacht dat het gebouw in april 2017 opgeleverd kan worden. Plaats: Gouda
Opdrachtgever: Huys te Voorn Vastgoed
Ramingsgroep: 5 tot 7.5 miljoen 

Reageer op dit artikel